nieuws

Facultatieve
Sponsors

Eerste rouwdoula van Nederland opent deuren

25 juni 2019


Patty Duijn

Vanaf 3 juli opent de eerste rouwdoula van Nederland haar deuren. Patty Duijn introduceert hiermee het nieuwste beroep van Nederland. Waar een doula emotionele en praktische begeleiding geeft tijdens de zwangerschap en aan het begin van een nieuw leven, doet een rouwdoula dat aan de andere kant van de levenslijn.

Als je hoort dat je zelf of een van je dierbaren op korte termijn dood gaat, geeft dat veel onrust, angst en onderlinge spanningen. Een rouwdoula zorgt er dan voor dat de stervende en het gezin, familieleden en vrienden worden begeleid in het proces van rustig en waardig afscheid nemen. "Want genieten van je kostbare tijd, in harmonie, samen met je allerliefsten, dat gun je iedereen" , zegt rouwdoula Patty Duijn, zeker in de laatste maanden, weken en dagen van het leven."

De begeleiding van een rouwdoula richt zich op de stervende en alle mensen daarom heen en kan al starten vanaf het moment dat iemand de uitslag 'ongeneeslijk ziek' krijgt. "Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat het onderwerp dood bespreekbaar wordt binnen het gezin", vertelt Patty. " Ik help de stervende bij het vervullen van de laatste wensen, ik coach de kinderen, partners, familieleden en vrienden in het afscheidsproces, help bij het oplossen van onderlinge spanningen, organiseer uitvaarten en begeleid families na het overlijden van hun dierbare op weg naar levenslust. Door een goede beleiding kan rouw minder rauw worden".

Als vrijwilliger in een hospice maakte Patty Duijn jarenlang kennis met de ingewikkelde keuzes en heftige emoties die horen bij de laatste levensfase. De gesprekken die ze voerde met de mensen die daar verbleven, en vooral ook met iedereen om hen heen, inspireerde haar tot het schrijven van het boek ROUWDOULA, dat begin juli verschijnt. Ze legt hierin uit wat het beroep van een rouwdoula inhoudt en ze deelt ervaringsverhalen.

Reageer op dit artikel

Reacties:


2 juli 2019 om 12:57

Liesbeth vd Meer

Vanmorgen in de krant gelezen over deze vorm van hulpverlening. Precies wat ik al enig tijd roep, dat ik daar behoefte aan heb. Ik ga het boek bestellen . Harte groet, Liesbeth


Uw reactie op dit artikel