nieuws

Facultatieve
Sponsors

Eén op 75 uitvaart op kosten gemeenten

12 november 2014

Het aantal uitvaarten voor rekening van gemeenten blijft steeds verder oplopen. Inmiddels wordt 1 op de 75 uitvaarten door de samenleving opgebracht, dat meldt BN DeStem. De stijging wordt volgens Ouderenbond ANBO veroorzaakt door het feit dat steeds meer mensen in geldnood zitten.

Als iemand is overleden zorgt de familie er doorgaans voor dat de uitvaart wordt geregeld. Maar als er geen familie of vrienden zijn die de uitvaart willen of kunnen betalen dan is de gemeente waar iemand is overleden verantwoordelijk voor de uitvaart. De gemeente zal doorgaans proberen om de kosten te betalen uit de erfenis. Maar als iemand geen geld nalaat en er ook niemand anders is die de kosten kan dragen dan draait de gemeenschap op voor de rekening van de uitvaart.

BN DeStem meldt dat het inmiddels gaat om zo’n 1800 uitvaart per jaar. Families die geen geld hebben om een uitvaart te kunnen betalen kunnen in sommige gevallen een beroep doen op de Wet bijzondere bijstand. De gemeente zal in dat geval kijken naar het inkomen en vermogen van de aanvrager. Als deze weinig of geen vermogen heeft kan het zijn dat de gemeente de rekening van de uitvaartondernemer voorschiet. De aanvrager moet het bedrag dan in termijnen terug betalen of er wordt maandelijks een bedrag ingehouden van de uitkering.

Een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten zegt in BN DeStem dat gemeenten tussen de 1250 en 5300 euro kwijt zijn aan een uitvaart van overledenen zonder geld. De woordvoerder laat verder weten dat gemeentes doorgaans proberen om zoveel mogelijk te handelen conform de wens van de overledene. Ook zijn familie en andere belangstellenden meestal welkom bij de uitvaart.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >