nieuws

Facultatieve
Sponsors

Domus Aeterna inrichten

1 juni 2015

Domus Aeterna (eeuwig huis) als oplossing voor de manco’s in de dodencultuur. Door wie wordt onze dodencultuur eigenlijk bepaald? Is het door de uitvaartbranche, door de religie of door de nabestaanden zelf? Je zou zeggen dat het tegenwoordig de nabestaanden zijn die het voor het zeggen hebben.

Maar helaas komt onenigheid rondom de uitvaart, het graf of de asbestemming veel voor. Nabestaanden blijven zitten met het gevoel dat ze niet hebben kunnen doen wat ze eigenlijk wilde doen. Dat ze hun doden niet op een manier kunnen herdenken die bij hen past.

Tijdens de week van de begraafplaats onderzoekt Zorgvlied daarom wederom het fenomeen Domus Aeterna, ofwel Eeuwig Huis. Biedt dit oude Romeinse gebruik ons nieuwe handvatten om de huidige manco’s in onze dodencultuur op te lossen? Zorgvlied ziet wel degelijk mogelijkheden. Nabestaanden kunnen grafplekken voor langere of kortere tijd huren en die naar eigen inzichten inrichten. Hiervoor is het niet nodig dat de overledene er begraven ligt of dat de urn daar een plek heeft. De grafplek of de Domus Aeterna kan voor meerdere dierbaren ingericht worden. Ook hoeven nabestaanden niet de directe familie te zijn.

Graag gebruikt Zorgvlied de week van de begraafplaats om met bezoekers hierover van gedachten te wisselen. Kunstenaar Ida van der Lee gaat op fictieve wijze met bezoekers aan de slag om een Domus Aeterna in te richten. Waar liggen de behoeftes, de verlangens, de ideeën van de bezoekers of nabestaanden. Is dit idee levensvatbaar?

Op 7 juli geeft Ida van der Lee eveneens workshops op Zorgvlied van 12.00 - 16.00 uur ( inloop mogelijk). Voorafgaande kunt u ook deelnemen aan een van de rondleidingen over Zorgvlied om 11.00 uur, 13.00 uur en 14.30 uur.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >