Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

DELA wil geen verplicht keurmerk uitvaartbranche

donderdag 31 oktober 2017

Uitvaartorganisatie DELA is geen voorstander van het verplichtstellen van een keurmerk voor elke organisatie in de uitvaartbranche. Directeur Edzo Doeve zei dat in een interview op BNR. Hij vindt wel dat de uitvaartbranche dringend een kwaliteitsimpuls nodig heeft.

De enorme toename van concurrentie in de uitvaartbranche is volgend Doeve prima, ‘het houdt scherp’. Luister het hele interview met Edzo Doeve op de website van BNR.

Persbericht DELA

Naar aanleiding van de uitzending bracht DELA zojuist onderstaand persbericht naar buiten:

Doeve (DELA): sterkere zelfregulering uitvaartbranche

Edzo Doeve, algemeen directeur van coöperatie DELA, pleitte dinsdagochtend bij BNR Nieuwsradio voor meer zelfregulering binnen de uitvaartbranche

Doeve sprak over een “kwaliteitsborging” binnen de branche. Hij wees erop dat het aantal uitvaartondernemers het laatste decennium flink is gegroeid én dat de rol van de uitvaartondernemer is veranderd. “Jaren geleden verzorgde een uitvaartondernemer een uitvaart en was het klaar. Tegenwoordig gaat het veel meer om het verzorgen van een persoonlijke uitvaart, een blijvende herinnering opbouwen en nabestaanden de weg wijzen ná een uitvaart.”

Hoewel veel uitvaartondernemers met de juiste bedoelingen in het vak zitten, zijn er met de groei ook voorbeelden ontstaan waar het belang van de consument niet centraal stond. “Die paar voorbeelden verpesten het voor de rest van de branche.”

Doeve noemde klachten van consumenten over niet-transparante kosten vooraf en achteraf als voorbeeld, evenals dwingende wervingsmethoden om nabestaanden te laten kiezen voor een uitvaartondernemer. “Dat is niet in het belang van een nabestaande. Terwijl we in de branche allemaal voor hen werken.”

Hoe?
Het Keurmerk Uitvaartzorg fungeert op dit moment als een vrijwillige zelfregulering. “Blijkbaar is dat momenteel niet meer afdoende. Dan moet je dat met z’n allen weer aanscherpen”, aldus Doeve. Hij zegt nadrukkelijk in de branche te willen samenwerken. “Dat kleine versus de grote moeten we in de branche ontstijgen. We hebben een gezamenlijk belang.” Uiteraard zal DELA vanuit de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) ook hieraan blijven werken.

Verplicht
Doeve vindt verplichtstelling van het keurmerk voor alle uitvaartondernemers op dit moment nog te ver gaan, maar sluit het niet uit voor de toekomst. “Ik vind dat je eerst altijd zelf moet kijken wat je met elkaar kunt. Toezicht vanuit de overheid is niet per definitie beter. Maar als zelfregulering niet slaagt, komt een verplicht keurmerk wel in beeld.”

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder