nieuws

Facultatieve
Sponsors

DELA stelt: ‘Gedwongen’ crematie vanwege gestegen grafrechten

Gemeenten gebruiken grafrechten als melkkoe

14 december 2005

Eindhoven 14 december 2005 – Het afgelopen jaar is het percentage mensen dat zich laat cremeren in plaats van begraven fors gestegen. Volgens marktleider DELA zijn de gestegen grafrechten bij gemeenten als oorzaak aan te wijzen. Steeds meer mensen die vanuit ideële overwegingen zouden kiezen voor een begrafenis, laten zich vanuit een financieel noodgedwongen situatie cremeren. In bepaalde gemeenten zijn de grafrechten de afgelopen jaren met wel tientallen procenten gestegen. Gemeenten gebruiken de verhoogde grafrechten als melkkoe. Tijd om hier in het verkiezingsjaar 2006 wat aan te doen.

Martin Kersbergen van DELA: “Een betaalbare laatste rustplaats is nauwelijks meer te vinden. De prijsexplosie van grafrechten is op zijn minst schandalig te noemen. Gemeenten hebben de lokale grafrechten ontdekt als melkkoe. In de laatste vijf jaren zijn de gemeentelijke grafrechten met zo’n 35 tot 40% gestegen. Iets, dat vrijwel nergens gestaafd kan worden door hogere kosten voor- of betere dienstverlening door- de lokale overheid.”

Stijging grafrechten in 2006 met 70-80%
Een globale inventarisatie leert dat komend jaar de grafrechten in sommige gemeenten maar liefst 70 tot 80% zullen stijgen. Ook het aantal crematies ten opzichte van het aantal begrafenissen neemt toe. Kersbergen: “Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit voor een substantieel deel te maken heeft met de gestegen kosten van begraven. Niet omdat begrafenisondernemers stilletjes zijn gaan leven van de opbrengst of omdat uitvaartverzekeraars forse winsten zijn gaan maken, maar omdat de lokale overheid de grafrechten heeft ontdekt als melkkoe. Knabbel iets van een gemeentelijke subsidie af of verhoog een meer zichtbare lokale belasting met luttele procenten en de actiegroepen staan op het bordes van het stadhuis. Maar welke rouwende nabestaande heeft de energie om te protesteren tegen deze uitbuiting?”

Stijging grafrechten voor dichten OZB-gat
Het lokale verkiezingsjaar 2006 kan hier volgens Martin Kersbergen verandering in brengen. Het zijn moedige politici die in de komende verkiezingsperiode durven ingaan op het weinig vrolijke thema van overlijden en het ogenschijnlijk nog minder spannende onderwerp van grafrechten en de kwaliteit van begraafplaatsen. Kersbergen:“Nu de OZB wordt afgeschaft, kijken burgers en belangengroepen argwanend naar de prijsstijgingen van andere lokale heffingen zoals de rioolheffing, bang als ze zijn dat deze worden ingezet ter compensatie van de wegvallende OZB-inkomsten. Ook de grafrechten behoren tot deze categorie, waar de gemeente vrij spel heeft in het bepalen van de tarieven. Het zou een ander verhaal zijn als gemeenten die de tarieven van grafrechten verhogen, deze niet zouden gebruiken voor het dichten van het OZB-gat maar deze extra inkomsten ook daadwerkelijk zouden inzetten voor het kwalitatief verbeteren van begraafplaatsen.”

Gelukkig zijn er ook gemeenten die dit in praktijk brengen, getuige het groot aantal kwalitatieve begraafplaatsen in Nederland. Een nationaal overzicht van begraafplaatsen die boven de middelmaat uitsteken is te vinden op www.uitvaartkompas.nl.

Over DELA
Ruim 100 vestigingen, zo’n 1.000 medewerkers en 2,7 miljoen verzekerden in de Benelux maken DELA. Een coöperatie die mensen al bijna 70 jaar helpt met repatriëring, opvang, begrafenis, crematie, nazorg en financiële diensten op deze terreinen. Als marktleider is DELA sterk in beweging. DELA ontwikkelt nieuwe producten en diensten, groeit autonoom en door middel van overnames, de uitvaartcentra en crematoria veranderen in sfeervolle vestigingen en op het hoofdkantoor wordt alles gereed gemaakt om optimaal te kunnen flexwerken.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE