nieuws

Facultatieve
Sponsors

DELA: "Kostprijsbenadering door gemeenten is zorgwekkend"

11 maart 2013

Coöperatie DELA vergeleek de meest recente tarieven van het begraven van 706 gemeentelijke begraafplaatsen in 401 gemeenten. In deze vergelijking is uitgegaan van het meest voorkomende graf voor de duur van 20 jaar. Hieruit blijkt dat het tariefsverschil tussen de goedkoopste en duurste gemeentelijke begraafplaats is opgelopen naar bijna 6.700 euro. Dit verschil is daarmee ruim 700 euro groter dan vorig jaar. Nabestaanden moeten de gemeentelijke tarieven voor het begraven in één keer vooruit betalen.

Betekenisvolle taak

"De tocht langs de paden en monumenten maakt de historie van een dorp, plaats of stad zichtbaar. Het aanleggen, inrichten en beheren van een begraafplaats gaat bovendien om fundamenteel respect, het gelegenheid geven tot bezoek, tot rouwverwerking, tot herinneren en herinnerd worden. Dit is een wezenlijke emotionele waarde van begraafplaatsen," aldus Martin Kersbergen, woordvoerder DELA. Het is vervolgens aan de gemeente om de prijs daarvoor te bepalen. De tarieven per begraafplaats verschillen enorm. Kersbergen: "Op het moment dat een wethouder de begraafplaats ervaart als kostenpost, gaat er fundamenteel iets mis. De zorg en vormgeving van een fatsoenlijke, volwaardige rustplaats brengen meer zorg en verantwoordelijkheid met zich mee dan het aanbieden van een faciliteit." Ook de huidige tendens waarbij gemeenten begraafplaatsen afstoten, baart DELA zorgen. "Hoe kun je de betrokkenheid bij en zorg voor bewoners beter uiten dan ook zorg te dragen voor een waardevolle plaats van begraven en herdenken? Daar ligt een betekenisvolle taak voor gemeentelijke bestuurders."

Morele plicht

DELA verzorgt circa 40.000 uitvaarten per jaar en heeft eigen crematoria. Daarbij is de keuze tussen begraven of cremeren een fundamenteel recht van individuen die op andere dan financiële motieven gebaseerd moet blijven. Kersbergen: "Samen met gemeentelijke bestuurders, hebben wij de morele plicht er voor te zorgen dat begraven en cremeren ook voor de minder draagkrachtigen bereikbaar en betaalbaar blijft." Onlangs werd bekend dat inmiddels 60% van de nabestaanden kiest voor een crematie. De grote tariefsverschillen voor begraven en de vaak forse gemeentelijke tariefsstijgingen vindt DELA al jaren zorgwekkend, maar lijkt na 8 jaar vergelijkend onderzoek onomkeerbaar.

Gespreide betaling

Kersbergen: "Ons vasthoudende pleidooi voor meer transparantie bij het bepalen van die tarieven heeft geen navolging gekregen bij de landelijke en lokale overheid. Sterker: de verschillen zijn almaar groter geworden. Toch zou dat doorbroken moeten worden." De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsbeheerders (LOB) kan daarbij van betekenis zijn door haar pleidooi voor het betalen in maandelijkse termijnen gestalte te geven. "Dat maakt de tarieven voor het begraven niet lager. Maar gespreide betaling, in plaats van voor tientallen jaren in één keer vooruit, maakt de principiële keuze tussen begraven of cremeren voor nabestaanden minder zwaar."

Goede voorbeelden als inspiratie

Gelukkig ziet DELA ook vele voorbeelden van gemeenten die de tarieven van haar betaalbare begraafplaatsen niet of nauwelijks verhogen. Gemeenten, zoals Veenendaal en Hellevoetsluis, die inzien dat een begraafplaats meer is dan een bezoek aan een verwante persoon. DELA hoopt dat de goede voorbeelden inspirerend zijn.

Over DELA

Zo'n 150 vestigingen, 2.100 medewerkers, 40.000 uitvaarten per jaar en 3,6 miljoen verzekerden maken de coöperatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al 75 jaar tegen een eerlijke prijs met begrafenis, crematie, repatriëring, opvang, nabestaandenzorg en financiële diensten op deze terreinen. Het is DELA's ambitie dat haar leden en hun nabestaanden de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Nabestaanden waarderen de dienstverlening met een negen. DELA is een 'Great Place to Work', heeft het Keurmerk Klantgericht Verzekeren, het Keurmerk Uitvaartzorg, het keurmerk Privacy Waarborg en is lid van MVO Nederland.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >