nieuws

Facultatieve
Sponsors

DELA jaarcijfers 2009: beste resultaat ooit

10 juni 2010


Eindhoven, [10 juni 2010]- DELA heeft over 2009 een historisch resultaat geboekt van € 122 miljoen; grotendeels gebaseerd op uitstekende beleggingsresultaten. In zowel België als Nederland nam het marktaandeel toe.

Download hier het jaarverslag

Zoals het verlies over 2008 (€ 149 miljoen) te herleiden was tot beleggingsresultaten, zo heeft de aantrekkende beleggingsmarkt in 2009 de winst in positieve zin beïnvloed. Minstens zo belangrijk is dat de resultaten van de operationele bedrijfsvoering zijn gestegen naar € 95 miljoen (2008: € 93 miljoen). De solvabiliteit van DELA behoort al jaren tot de hoogste van de markt. De dekkingsgraad is gestegen van 128% naar 133%. Ook volgens de nieuwe richtlijnen (Solvency II) blijkt de balans van DELA stevig; we beschikken over aanzienlijke buffers.

lange termijn
In 2009 lagen de uitstekende rendementen op onze beleggingen aan de basis voor het prachtige resultaat. Als coöperatieve onderneming onderscheidt DELA zich door de focus op de lange termijn. Onze diensten en financiële planningen zijn op die lange termijn afgestemd. De voorkeur gaat uit naar beleggingscategorieën met een hoge continuïteitwaarde, zoals vastgoed en aandelen, ondanks de forse conjuncturele schommelingen.

groei
De stijging van het resultaat uit de operationele bedrijfsvoering naar € 95 miljoen (2008: € 93 miljoen) is geheel conform de planning. De omzet van verzekeringen en uitvaartverzorging groeide met ruim 4 % tot € 407 miljoen. Opvallend is dat de marktaandelen voor uitvaartverzekering en uitvaartverzorging in zowel Nederland als België stegen. De strategie van distributie via zoveel mogelijk kanalen leidt tot de gewenste stabiliteit in de verzekeringsproductie. Het totaal aantal verzekerden eind 2009 bedroeg 3.163.118; een stijging met ruim 34.000. Het totaal aantal door DELA verzorgde uitvaarten steeg naar 38.032 (2008: 37.348).

waardevastheid
Ten behoeve van de waardevastheid van de natura uitvaartverzekeringen, wordt de waarde hiervan jaarlijks verhoogd. Dat leidt jaarlijks tot premieverhogingen. Deze premieverhoging wordt beperkt doordat DELA de lasten van de waardevastheid van de achterliggende jaren in beginsel voor haar rekening neemt. DELA kent hiervoor een systeem van winstdeling in de vorm van maatschappijwinstdeling. De winstdelingsregeling over 2009, is gebaseerd op een inflatie van 2,83% van de uitvaartkosten; beduidend lager dan de 3,40% over 2008. De winstdeling over 2009 kwam daarmee uit op € 58 miljoen, tegenover € 62 miljoen in 2008.

aangescherpte missie
De afgelopen jaren heeft DELA een sterke groei doorgemaakt en meerdere nieuwe initiatieven ontplooid. Een proces dat de komende jaren wordt voortgezet onder een aangescherpte missie. Centraal hierin staat het doel dat nabestaanden kunnen dóórleven, dat generaties doorgeven wat voor hen waardevol is. Kortom; de continuïteit van het leven. Voor de resultaten over 2010 doet DELA geen concrete uitspraken, maar de organisatie ziet de toekomst voor zowel korte als lange termijn met vertrouwen en gepast optimisme tegemoet.

Download hier het jaarverslag

Over DELA
Ruim 100 vestigingen, zo’n 1.000 medewerkers en 3 miljoen verzekerden maken de coöperatieve ledenorganisatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al 70 jaar tegen een eerlijke prijs met repatriëring, opvang, begrafenis, crematie, nazorg en financiële diensten op deze terreinen. Nabestaanden waarderen de dienstverlening met een negen. DELA heeft het Keurmerk Uitvaartzorg en sinds 2006 is DELA hoofdsponsor van het Nationaal damesvolleybalteam en DELA Martinus.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >