nieuws

Facultatieve
Sponsors

‘De Makers’ Afl. 4: Ambachtelijk gemaakte grafmanden van lokale wilgentenen

3 oktober 2017


Op hun prachtige woonboerderij in Zuidschermer maken Jan de Vos en José Schilder grafmanden van wilg op hun eigen griend. Hun bedrijf, Mandenmakerij de Mythe, werkt nog helemaal zoals ambachtslieden het in vroegere tijden deden. De materialen en de productie zijn geheel duurzaam en daarom zijn de grafmanden een heel mooi alternatief voor mensen die een duurzame uitvaart willen. In aflevering 4 van het programma ‘De Makers’ geven Jan en José de kijker de unieke gelegenheid om te zien hoe de grafmanden worden gemaakt.Het vlechten van de grafmanden is zeer arbeidsintensief. Er komen geen grote moderne, energieverbruikende machines bij kijken. De grafmanden zien er vriendelijker uit dan de meeste reguliere uitvaartkisten. Wat ook bijzonder is dat de bodem van de grafmand bedekt kan worden met wol van de schapen die lopen bij de boerderij van Jan en José. De overledene komt daardoor te liggen op een heel natuurlijk zacht bedje.

‘De Makers’

Het programma ‘De Makers’ brengt producenten van duurzame uitvaartproducten in beeld. In de serie vertellen deze makers over hoe ze hun passie voor duurzaamheid hebben vertaald in een uniek uitvaartproduct. Denk daarbij aan uitvaartkisten, waden, urnen, grafmonumenten en rouwbloemen. De uitzendingen zijn vanaf 12 september te zien op www.greenleave.nu.

Over GreenLeave

De uitvaartondernemers die bij Stichting GreenLeave zijn aangesloten bieden de consument een breed aanbod aan duurzame producten en diensten. Uitgangspunten daarbij zijn: het gebruik van hernieuwbare en zoveel mogelijk lokale grondstoffen, het vermijden van bestrijdingsmiddelen of giftige stoffen, een energiezuinig productieproces, en zorgen voor eerlijke arbeid. Dit heeft geleid tot een reeks concrete criteria voor de duurzame uitvaart, die zijn getoetst door de Stichting Natuur & Milieu. Daarnaast handelen de aangesloten uitvaartondernemingen ook in hun eigen bedrijfsvoering vanuit het gedachtegoed van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Kijk voor een duurzame uitvaartondernemer bij u in de buurt op www.greenleave.nu.

Video met ondertiteling:

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE