nieuws

Facultatieve
Sponsors

Dag van de grafbeplanting natuurbegraafplaats Bergerbos

15 oktober 2013

Op zondag 27 oktober a.s. organiseren wij onze jaarlijkse najaar plantendag. Het is de tijd dat de bollen en knollen weer de grond ingaan! Intussen zijn we weer een jaar verder en velen hebben in het afgelopen jaar hun dierbare in de natuur begraven. Begraven in de natuur betekent: het lichaam terug geven aan de natuur, opgenomen worden in de cyclus van leven en sterven. Dit doen we met respect voor de natuur.

Waarom deze plantendag?
Nabestaanden willen soms toch de rustplaats van hun dierbare persoonlijk en herkenbaar maken. Hiervoor hebben wij begrip. Daarom staan we een aantal inheemse wilde planten toe, de z.g. stinseplanten in combinatie met natuurlijke materialen als dennenappels, mos en hout. Om u te helpen hebben we een lijst met geschikte planten samengesteld.
De planten verwilderen, breiden zich soms uit en komen ieder jaar terug. Ze vragen verder geen onderhoud.

Op de plantendag kunt u met al uw vragen bij Lida van der Varst terecht. Zij kan u advies geven en hulp bieden om het graf een natuurlijke uitstraling te geven. Dus geen kisten vol exoten uit tuincentra naar de Natuurbegraafplaats brengen, of nog erger grote gele en witte bolchrysanten in de natuur. Lida is bereikbaar op lida_vandervarst@hotmail.com of tel 0475 402453 mobiel 06 12910969

De plantendag zal plaatsvinden op zondag 27 oktober a.s. van 11.00 uur tot ongeveer 17.00 uur, op Natuurbegraafplaats Bergerbos, Roskam 7, 6077 NK St. Odiliënberg.

Stiltewandeling

Natuurbegraafplaats Bergerbos houdt op zondag 27 oktober een stiltewandeling door de prachtige in herfstkleuren getooide natuur van het Munnichsbos. De wandeling vindt mede plaats in het kader van de landelijke dag van de stilte (link: www.landelijkedagvandestilte.nl ) .

Met Allerzielen voor de deur biedt de wandeltocht een passende gelegenheid om overleden dierbaren in gezamenlijkheid te herdenken. De wandeling duurt zo’n anderhalf uur. De voettocht wordt zwijgend afgelegd, zodat deelnemers in gedachten bij hun dierbare overledene kunnen zijn. Dichteres Mine draagt ergens in het bos een gedicht voor, waarna de stilte weer keert. De wandeling gaat dan verder, totdat tussen de bomen het aanzwellende geluid van een aan het zicht onttrokken didgeridoo hoorbaar is. Het oorspronkelijk door Aboriginals in Australië bespeelde instrument roept bij mensen wellicht de herinnering op aan de midwinterhoorn zoals we die kennen in Twente.

Die kent zijn oorsprong in de Germaanse rituelen rond de oude joeldagen en de zonnewende rond het huidige kerstmis. Loe in de Braekt bespeelt de didgeridoo op een manier waar de sfeervol oplopende toon voor een devoot gevoel zorgt. In het Munnichsbos zorgt de natuur voor de ingetogen akoestiek.

De eerste wandeling begint om 12.00 uur. De tweede tocht vertrekt om 14.30 uur. Beide wandelingen staan onder leiding van Mine Stemkens. Start en aankomst is bij het ontmoetingscentrum van Natuurbegraafplaats Bergerbos, Roskam 7 in 6077 NK St. Odiliënberg.

Aanmelden is niet nodig, we vragen aan belangstellenden om tijdig aanwezig te zijn. Start en aankomst is vanaf het ontmoetingscentrum van Natuurbegraafplaats Bergerbos, Roskam 7 te 6077 NK St. Odiliënberg.

Noteert u alvast de Kerstoverdenking op 23 december om 19.00uur .
Nadere info volgt half december

Met vriendelijke groet
Familie Kluijtmans en Jos Nacken beheerder Natuurbegraafplaats.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE