nieuws

Facultatieve
Sponsors

‘Crematorium Noord lijkt een prestigeproject’

10 november 2010


Tegenstanders van het nieuwe crematorium op de Noorderbegraafplaats in Amsterdam hebben hun laatste hoop gevestigd op Lodewijk Asscher, dat meldt De Echo. De wethouder van financiën wordt in een brandbrief gevraagd om de nieuwbouw tegen te houden. Een woordvoerster zegt in de krant dat het crematorium een prestigeproject lijkt te worden. Volgens haar zijn veel omwonenden ‘doodsbang’ dat de stadsdeelraad de bouwplannen er door drukt.

De raadscommissie Leefomgeving praat vandaag over het voorstel ‘kredietverhoging Noorderbegraafplaats’. Volgens de woordvoerster van de bezwaarmakers bedroeg de kredietaanvraag in 2005 nog 4,8 miljoen euro, in 2007 werd deze verhoogd naar 7,3 miljoen. Nu zou dat bedrag uit moeten komen op 9,4 miljoen euro. De begroting werd kortgeleden vrijgegeven, tegenstanders lieten deze onderzoeken en zijn nu van mening dat een nieuw crematorium in Noord niet rendabel is. In de Echo laten ze weten dat Westgaarde voldoende capaciteit heeft en dat er op De Nieuwe Ooster al te weinig crematies zijn. Dat laatste punt noemde de VVD kort geleden ook al in een interview met Uitvaartbranche.nl. Volgens de fractie van de VVD zou een nieuw crematorium in Noord concurrent worden van De Nieuwe Ooster. Dat vindt de partij niet wenselijk omdat ze beiden van de gemeente zijn. De VVD ziet liever een commerciële marktpartij opstaan die het nieuwe crematorium zelf gaat realiseren.

De actievoerders hebben verder ook moeite dat de nieuwbouw plaats zal vinden in de Hoofd Groenstructuur. Ze verbazen zich over het feit dat de fracties van PvdA en GroenLinks voor hebben gestemd. De tegenstanders hebben een brief geschreven aan Femke Halsema maar tot op heden heeft zij geen reactie gegeven. De buurtbewoners zeggen ook bang te zijn voor de uitstoot van het crematorium. Portefeuillehouder Willem Paquay (stadsdeel Noord) zegt dat er uitgebreid onderzoek is gedaan naar de uitstoot van giftige stoffen en fijnstof. Maar alles valt volgens hem ruim binnen de gestelde normen, daarnaast is de uitstoot van fijnstof zo laag dat deze niet eens meer meetbaar is. Paquay zegt verder dat de gemeente 69 nieuwe bomen zal laten planten bij het crematorium, dit zijn er evenveel als het aantal dat moet plaatsmaken voor de nieuwbouw.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >