Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Crematorium Goutum bestaat vijftig jarig!

donderdag 27 september 2023

Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat crematorium en uitvaartcentrum DELA Goutum werd geopend; het allereerste crematorium van Friesland. Om dit te vieren is iedereen welkom op een speciale jubileumdag op zondag 15 oktober.

Bezoekers kunnen vrij rondlopen en de ruimtes bekijken waar zij tijdens een afscheidsdienst meestal niet komen, zoals de verzorgings- en ovenruimte. Er worden hapjes en drankjes met een knipoog naar de jaren zeventig geserveerd. Uitvaartverzorgers van coöperatie DELA zijn aanwezig om individuele uitvaartwensen te bespreken.

Terug in de tijd

DELA Goutum werd eind mei 1973 geopend door de toenmalige commissaris van de Koningin in Friesland, Hedzer Rijpstra. Aan de bouw ging zeven jaar discussie vooraf. Uiteindelijk werd het crematorium buiten de bebouwde kom van Goutum gebouwd. “De dood werd vroeger letterlijk weggestopt. Het was iets waar mensen zo min mogelijk mee geconfronteerd wilden worden; er mocht niet open over de dood gesproken worden. Een afscheid kenmerkte zich in die tijd door zijn ingetogenheid”, vertelt DELA-uitvaartleider Henk Ossentjuk. Tijdens de jubileumdag geeft hij een presentatie waarin hij onder meer kort terugblikt op de ontstaansgeschiedenis van het crematorium

Niets is te gek

“We gaan nu totaal anders met de dood om. Kijk maar naar hoe de omgeving van het centrum er nu uitziet. Het crematorium en uitvaartcentrum ligt inmiddels bijna in een nieuwbouwwijk.” Ook de dienstverlening veranderde in de loop der jaren. “Vroeger verliep de ceremonie volgens een strak protocol. Nu is het een gemoedelijk uitvaartcentrum waar de kwaliteit van de dienstverlening hoog is. Medewerkers leveren bij elke uitvaardienst maatwerk. Niets is hen te gek”, aldus Henk Ossentjuk.

Welkom

Geïnteresseerden zijn op zondag 15 oktober van 11.00 tot 15.00 uur van harte welkom in het crematorium en uitvaartcentrum in Goutum. Adres: Yndyk 1 in Goutum.

Toen en Nu: DELA Goutum | crematorium en uitvaartcentrum

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder