Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Crematorium en afscheidscentrum Pelgrimshof opent in Gemert

zondag 2 juni 2024

In het Oosten van Noord-Brabant opent Pelgrimshof: een hypermodern crematorium en complete uitvaartverzorger in één. Een voor Nederland uniek concept in een bijzonder hoogwaardig jasje. Pelgrimshof stelt de deuren direct open voor geïnteresseerden tijdens de open dagen op zondag 2, zaterdag 8 en zondag 16 juni van 10.00 uur tot 15.00 uur. 


Pelgrimshof is gesitueerd aan de rand van Gemert aan Peeldijk 18a, in een bosrijke omgeving. Het betreft een gloednieuw crematorium en compleet uitvaartcentrum waar alles rondom afscheid samenkomt. Zowel het gebouw als de omgeving zijn zo ontworpen dat bezoekers zich er comfortabel en thuis voelen, ondanks dat de reden van hun komst verdrietig mag zijn.

Zo mooi als het leven

“Pelgrimshof is een thuis voor iedereen die te maken krijgt met verlies, afscheid en rouw. En dan bedoelen we ook écht iedereen, men kan hier met iedere verzekering en met elke portemonnee terecht. Pelgrimshof is zo ontworpen dat alles kan. Het is een locatie die zowel groots en meeslepend kan zijn als intiem en ingetogen,” aldus directeur Paul van Weert. “Wij geloven in afscheid nemen zo mooi als het leven was, want afscheid neem je, net als hoe het leven is geleefd, op een unieke manier.”

Opgegroeid in een uitvaartfamilie, is van Weert geen onbekende in de branche. Hij is bovendien een man met een missie: “Met Pelgrimshof brengen we écht iets nieuws. We zijn de enige plek in het land waar zo veel diensten en mogelijkheden samenkomen. Het credo is dat alles mogelijk is, niets is te gek. En op wát voor een locatie? Ik kan niet anders zeggen dan dat ik waanzinnig trots ben op wat we hier samen hebben neergezet. Ik heb de branche zien veranderen en zag ik steeds meer kansen om het anders te doen, beter. Toen EVG Group de grond voor Pelgrimshof kocht, nam ik contact op met eigenaar Fransjan van den Elzen. Dit heeft geleid tot de oprichting van Pelgrimshof – we hebben onze visies verenigd en onze krachten gebundeld. Samen hebben we de juiste partners aangehaakt en heeft het plan steeds meer vorm gekregen. Het resultaat is vanaf 2 juni te bewonderen."

Visie en ontwerp

Pelgrimshof streeft ernaar een plek te zijn voor, tijdens en na het afscheid. “Natuurlijk is er volop ruimte voor verdriet, maar binnen onze visie is het afscheid ook een viering van het leven van de persoon die was,” vervolgt van Weert. “En gezien ieder persoon uniek is, is ieder afscheid dat ook. Men kan hier het afscheid dus zélf vormgeven. We beginnen hiervoor altijd met een persoonlijk gesprek met een van de afscheidsadviseurs op onze locatie – deze spreekt namelijk voor zich, zodra men hier binnenkomt wordt alles meteen duidelijk.”De doorvertaling van visie naar ontwerp lag in handen van architectenbureau Denkkamer uit Gemert en interieurarchitect Hans Kuiten uit Nuenen. Architect Dennis van de Rijdt licht toe: “Het pand doet wat denken aan een schuur of boerderij, geworteld in het Brabantse landschap. Deze verbondenheid met de natuur komt in het gehele ontwerp terug. De ruimtes en routing zijn vervolgens zo georganiseerd dat ze het afscheidsritueel mee begeleiden, dat was een belangrijk uitgangspunt.” Volgens interieurarchitect Hans Kuiten geeft Pelgrimshof een gevoel van warmte, vertrouwen en thuiskomen. "Het interieur heeft een positieve impact op de gemoedstoestand. De natuur biedt ons van nature troost, daarom hebben we de natuurlijke elementen zoals water en groen van buiten naar binnen gehaald. Dit komt terug in kleuren en materialen en geeft een bijzonder comfortabele sfeer.”Het ontwerp van Pelgrimshof is bovendien bijzonder groen, stelt van Weert: “Want wat laat je achter als je gaat? Over die vraag hebben we echt goed nagedacht. Daarom zijn er vergaande duurzaamheidsmaatregelen getroffen: zo zijn we volledig gasloos en beschikken we over een elektrische crematieoven.” 


Toekomst

De ambities zijn torenhoog, Pelgrimshof belooft het epicentrum voor alles rondom afscheid voor de gehele regio te worden. Een plek waar niet alleen nabestaanden, maar ook branchegenoten elkaar ontmoeten en inspireren. Bijvoorbeeld tijdens lezingen, bijeenkomsten en andere evenementen. Ook worden de mogelijkheden om een natuurbegraafplaats ter hoogte van de omringende akkers te ontwikkelen onderzocht. 

Investeerder Fransjan van den Elzen van EVG Group onderstreept: “Wij zien immense potentie in deze investering in de uitvaartbranche. Met een oprecht vernieuwende visie en aanpak willen we dienstverlening bieden die nabestaanden écht centraal stelt. We streven ernaar om impact te maken in de sector en zijn dan ook voornemens het concept steeds verder uit te bouwen en ook op andere locaties uit te rollen."


Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder