nieuws

Facultatieve
Sponsors

BGNU wil slaatje slaan uit uitzending Undercover in Nederland

10 oktober 2019

De BGNU hoopt de concurrentiepositie van uitvaartondernemers die geen BGNU-lid zijn te kunnen verzwakken. De BGNU grijpt de uitzending van undercover in Nederland aan om nog maar eens te pleiten voor een verplicht keurmerk. Nog voordat de uitzending is geweest spreekt BGNU al haar afschuw uit over de gemaakte opnames.

In de uitzending van Undercover in Nederland laat programmamaker Alberto Stegeman zondag diverse misstanden zien in een uitvaartcentrum. In een voorpublicatie lijkt duidelijk te worden dat er kisten worden omgeruild voor de crematie en dat er respectloos wordt omgegaan met overledenen. Zo zegt de mede-eigenaar tegen een undercover journalist: ‘dood is dood, dan voelen ze niets meer’. Om daaraan toe te voegen dat de overledene in de kist voor hem zojuist haar arm heeft gebroken toen hij haar in de kist legde. Daarnaast rijdt het betreffende bedrijf ook zonder de benodigde papieren met overledenen de grens over. In Duitsland zouden de overledenen dan tegen dumpprijzen worden gecremeerd.

Heidi van Haastert (directeur BGNU) zegt in de Telegraaf dat er niets kan worden ondernomen tegen zulke wanprestaties. Ze noemt de uitvaartbranche een onbeschermde en ondoorzichtige markt. Ze laat in de Telegraaf optekenen dat er dringend moet worden ingegrepen. Van Haastert wil dat er een wettelijke regulering komt. Ze merkt in het artikel niet op dat het in de uitzending gaat om één uitvaartcentrum en niet om alle honderden uitvaartondernemers die geen lid zijn van de BGNU. Nog geen 100 van de ongeveer 2400 uitvaartbedrijven zijn aangesloten bij de BGNU. Onlangs waren er twee BGNU-leden en keurmerkhouders negatief in de publiciteit wegens het ongeoorloofd afnemen van vingerafdrukken en het bevriezen van de waarde van verzekeringspolissen.

De in de uitzending gefilmde uitvaartondernemer Erik V. uit Delft laat in de Telegraaf weten dat hij een advocaat op de zaak heeft gezet. De verhalen zijn volgens hem afkomstig van een concurrent. Maar de beelden laten volgens de Telegraaf toch duidelijk zien dat hij loopt te ‘rommelen met overledenen’.

De uitzending van Undercover in Nederland is aanstaande zondag om 20.00 uur te zien op SBS6.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >