nieuws

Facultatieve
Sponsors

BEKENDMAKING GENOMINEERDEN YARDEN-STIMULANS

Uitreiking prijs 20 november a.s. in het Nederlands Uitvaartmuseum

16 september 2007

Op dinsdag 20 november a.s. reikt het hoofdbestuur van Yarden Vereniging in het Uitvaartmuseum te Amsterdam de eerste Yarden-Stimulans uit. Deze tweejaarlijkse prijs van
€ 5.000 is ingesteld om vernieuwende ideeën op het gebied van uitvaart te stimuleren.

De 3 genomineerde projecten – in willekeurige volgorde - voor de Yarden-Stimulans zijn:

 • Regionaal Steunpunt Drenthe, Stichting Achter de Regenboog
  Stichting Achter de Regenboog is een landelijke stichting voor rouwverwerking. De landelijke activiteiten worden vaak niet bezocht door de kinderen uit de Noordelijke provincies. Het is echter van groot maatschappelijk belang dat rouwende kinderen door lotgenotencontact weer kracht op doen om weer verder te kunnen. Het Regionaal Steunpunt Drenthe wil dan ook een lotgenotendag voor kinderen in rouw en hun ouders organiseren in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. De jury is van mening dat met dit initiatief kinderen uit de coulissen van het drama komen. En dat dit met deze regionale insteek voor meer kinderen geldt, hetgeen een zeer goede ontwikkeling is.

 • Strikt Persoonlijk
  Strikt Persoonlijk maakt op verzoek een kunstboek van iemands leven. Met dit product, richten zij zich met name op jonge mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Zo willen ze laten zien dat iemand meer is dan een patiënt. Samen terugblikken op het leven en er een kunstwerk van maken heeft een positieve uitwerking op de persoon in kwestie. De jury vindt dat het boek de mogelijkheid biedt iets concreets achter te laten en door te geven aan nabestaanden. Hierdoor werkt het kunstboek naar twee kanten: enerzijds kan de betrokkene zelf een persoonlijk gedachtegoed nalaten en anderzijds biedt het nabestaande een persoonlijke erfenis. Belangrijk is dat het handgebonden kunstboek het overlijden als belangrijk facet van het leven neerzet

 • Sterrenkindje
  Sterrenkindje maakt afscheidswiegjes voor overleden baby’s en sterrendekentjes voor premature. Sterrenkindje wil met haar product bijdragen aan een Mensje-Waardig afscheid. De jury vindt het onderwerp professioneel en integer aangepakt, vernieuwend en goed doordacht en uitgevoerd. In de praktijk gebeurt het nog regelmatig dat ouders hun prematuur of baby meekrijgen in een wijnkistje, schoenendoos of handdoek. ‘Sterrenkindje’ biedt hiervoor een heel mooi alternatief en geeft ouders een persoonlijke en mooie manier om waardig hun baby of prematuur mee te nemen om afscheid te kunnen nemen.

  Vernieuwend
  De leden van de vakjury hebben 26 inzendingen bestudeerd en beoordeeld, waaruit zij de drie bovenstaande projecten hebben genomineerd als kanshebbers op de Yarden-Stimulans 2007.
  De genomineerden voldoen volledig aan de uitgangspunten van de Yarden-Stimulans:
  het is of een kleinschalige project – lokaal of regionaal georiënteerd- of een project dat aandacht vraagt voor een vernieuwend onderwerp op uitvaartgebied. De voortgang/uitvoering van deze projecten kunnen tot uitvoering komen via de financiële injectie van de Yarden-Stimulans.

  De vakjury bestaat uit dr. Frits Scholten (Senior Curator of Sculpture van het Rijksmuseum), prof.dr. Manu Keirse (directeur Academisch Ziekenhuis Leuven) en drs. Herman de Mönnink (verliescounselor/ psycholoog).


  Yarden
  Yarden is van mening dat haar maatschappelijke betrokkenheid verder dient te gaan dan alleen het verzekeren en verzorgen van de uitvaart zelf. En dat zorg niet begint op de dag van overlijden en niet ophoudt na de uitvaart. Yarden is een jonge, snel groeiende uitvaartorganisatie die verzekeringen, voorlichting en verzorging aanbiedt. Yarden telt circa 900.000 verzekerden, beschikt over 21 crematoria, 37 uitvaartcentra, 6 begraafplaatsen en is betrokken bij ruim 36.000 crematies en uitvaarten per jaar.

 • Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

  Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

  JA NEE