Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Begraafplaats Slangenburg breidt uit met natuurbegraafplaats Slangenburg

Natuurbegraafplaats Slangenburg

woensdag 1 september 2010

Doetinchem, 1 september 2010 - De markt voor bijzondere vormen van begraven is in opkomst. Ook begraafplaats Slangenburg zal worden uitgebreid met bijzondere vormen van begraven. Bij Natuurbegraven zijn het graf en de grafsteen een onderdeel van de omgeving. De inrichting blijft zo natuurlijk mogelijk. Het beheer beperkt zich tot het begaanbaar houden van paden en het bos.

Begraafplaats Slangenburg is een bosrijke begraafplaats van ca. 8,5 ha gelegen aan de rand van landgoed Slangenburg. De gemeente Doetinchem beheert de begraafplaats en Yarden pacht het crematoriumgebouw.


Bijzondere vormen

De uitbreidingslocatie wordt met circa één meter grond opgehoogd. De werkzaamheden zullen halverweg 2011 starten. Het traditionele begraven wordt niet uitgebreid, maar de gemeente Doetinchem wil haar bewoners diverse vormen van begraven aanbieden. In het geval van overlijden ligt er de keuze om begraven of gecremeerd te worden. Begraven kan in een kist ondergronds of in een grafkelder. Na een crematie kan men kiezen voor verstrooiing, een urnengraf, een urnennis of familieleden kunnen de urn mee naar huis nemen. Bij bijzondere vormen van begraven is er sprake van natuurbegraven of bovengronds begraven. Bovengronds begraven zal op beperkte schaal plaatsvinden in een galerijgraf. In elke nis is plaats voor een overledene. De nis wordt met een natuurstenen plaat afgedekt.

Natuurbegraven

Bij de uitbreidingslocatie zal vooral de nadruk liggen op natuurbegraven. De inrichting van een natuurbegraafplaats is zo natuurlijk mogelijk. Het graf en de grafsteen zijn onderdeel van de omgeving. Er worden weinig paden aangelegd en de natuur mag zijn gang gaan. Het beheer gaat niet verder dan het begaanbaar houden van paden en het bos. Dit noodzakelijke onderhoud wordt op een natuur- en milieuvriendelijke manier gedaan. In Engeland wordt veel gebruik gemaakt van natuurbegraven. Er zijn daar al meer dan tweehonderd zogenaamde 'Woodland burial grounds'. In Nederlands is er op beperkte schaal ervaring met natuurbegraven. De particuliere Natuurbegraafplaats Bergerbos in St Odiliënberg is de grootste natuurbegraafplaats in Nederland.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder