nieuws

Facultatieve
Sponsors

Algemene begraafplaats Woerden binnenkort weer open voor bezoekers

5 juli 2022

De werkzaamheden op de algemene begraafplaats op de Hogewal zijn afgerond. De lokale opdrachtnemer, De Heeren Bouwmeester, heeft de graven weer heel en veilig gemaakt. Met het opknappen van de kapotte stenen en graven is de tand des tijds als uitgangspunt meegenomen.

Zo liggen de scheve graven nog steeds scheef, staan de nummerpaaltjes ook niet recht en staan de zerken uit het lood. Zo houden we de elementen van deze oude begraafplaats in ere.

Knekelput

Ook de oude knekelput, gelegen aan het eind van het hoofdpad, lag er verwaarloosd bij. Deze knekelput diende vroeger als verzamelgraf wanneer graven geruimd werden. Restanten werden dan in deze put herbegraven. Ook dit graf verdiende aandacht. De rand van de knekelput is opgemetseld en middenin de put ligt nu een steen die de put aanduid. Rondom de steen is nieuw groen gepland, zodat de put op gaat in de groene omgeving.

Bijzondere tongvaren

Waar alle grafstenen weer dicht zijn gemaakt, ligt er in het hoofdpad een graf waarbij dit niet kon. Daar hangt een grote scherf van de grafsteen, geklemd in het gat, boven het graf. Zo lag het graf er al jaren bij. Doordat er licht en water in het graf is gekomen is er aan de wand een tongvaren gaan groeien. Dit is een bijzondere soort en gevoelig voor licht. Het is gelukt om de scherf vast te zetten in het gat, zodat deze niet meer kan vallen en zo blijft de tongvaren behouden.

Expositieruimte

In het poortgebouw komen binnenkort twee expositieruimtes. De geschiedenis van de begraafplaats, als ook van het begraven op zichzelf, zal hier worden tentoongesteld. De aanwezige grafboeken laten zien dat vele prominente Woerdenaren op deze begraafplaats liggen en dat het aantal begravingen zelfs loopt tot voorbij de 6.000.

Deze begraafplaats van de stad Woerden is dan ook van hoge waarde. We zijn er dan ook meer dan trots op dat wij samen met alle betrokkenen de begraafplaats straks weer kunnen openstellen voor bezoek. Op Open Monumentendag in september bent u van harte welkom.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >