nieuws

Facultatieve
Sponsors

Algemeen Belang verzoekt tot generieke ontheffing thanatopraxie

Prijs vastgesteld op € 495 ex BTW

1 december 2005

Evert de Niet, directeur van Algemeen Belang in Groningen, heeft minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport per brief om generieke ontheffing voor thanatopraxie verzocht. Hij deed dit nadat Hayo Brugge, een van de medewerkers van Algemeen Belang, zijn Franse diploma voor thanatopracteur ontving. De Niet: “Hayo Brugge heeft in Frankrijk een bepaalde vaardigheid opgedaan waarvan ik wil dat hij die behoudt. De mogelijkheid om voor thanatopraxie ontheffing per geval aan te vragen bestaat al. Ik vraag de minister nu om mij generieke ontheffing te verlenen.” Met de generieke ontheffing wordt het voor Algemeen Belang mogelijk elke klant thanatopraxie aan te bieden zodat niet langer per klant ontheffing hoeft worden aangevraagd.

Verwacht wordt dat door de aanstaande wijziging van de Wet op de lijkbezorging thanatopraxie wettelijk zal worden toegestaan. Daar wil De Niet echter niet op wachten: “Je moet er altijd rekening mee houden dat zo'n proces vertraging oploopt. Maar omdat die wetswijziging aanstaande is, vraag ik Hoogervorst mij nu alvast toestemming te geven. Ieder weldenkend mens zou dat toch doen? Ik weet zeker dat mijn klanten blij zijn als ik ze thanatopraxie kan aanbieden.”
Binnen een maand denkt Evert de Niet positief antwoord te ontvangen. “Ik ben een positief ingesteld mens. Maar ik zou ook geen enkele reden kunnen bedenken waarom die generieke ontheffing mij geweigerd zou worden. Je moet je beseffen dat we in Nederland een soort enclave vormen binnen de landen van Europa waar thanatopraxie nog niet is toegestaan. Het is dus niet revolutionair, maar wel een belangrijke stap.” Algemeen Belang heeft ook al de prijs vastgesteld voor een thanatopractische behandeling: € 495 exclusief BTW en reiskosten.

Begin volgend jaar lanceert Uitvaart.Com Thanatopraxie.nl, tevens bereikbaar onder Thanatopraxie.info, met voorlichtingsmateriaal voor consumenten en uitvaartondernemers inclusief een adressengids met aanbieders en toeleveranciers.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE