Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Afscheid nemen van iemand die er nog is.

Jong en dement?

woensdag 4 april 2007

Op dinsdag 17 april houdt Marjan Lieuwes de lezing ‘Alzheimer bij jongeren’ in Yarden Crematorium Rotterdam, Maeterlinckweg 101, Rotterdam(-Zuid). De presentatie duurt van 19.30 tot 21.45 uur. Marjan Lieuwes is verbonden aan de Zorggroep Noorderbreedte in Leeuwarden en doet promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen naar jong dementerenden rond de veertig, vijftig jaar. Tijdens haar presentatie gaat ze in op wat dementie is en hoe familie en vrienden het beste kunnen omgaan met jong dementerenden. De lezing is een initiatief van Yarden Vereniging.

Emotioneel
Marjan Lieuwes: ‘Dementie is moeilijk mee om te gaan, laat staan als de patiënt rond de veertig of vijftig is. Accepteren en erkennen van dementie op jonge leeftijd is zowel voor patiënt als familie een emotioneel ingrijpend proces met grote en ontwrichtende gevolgen. Als naaste neem je twee keer afscheid. Eerst als de patiënt zijn geestelijke vermogen kwijtraakt. De tweede keer als de patiënt daadwerkelijk overlijdt. Belangrijk in de zorg aan jong dementerenden is veel aandacht te besteden aan zingeving. Werk, relatie, liefde, genieten en communicatie spelen een rol in het zinvol ervaren van het leven. De nadruk ligt op hetgeen de patiënt wel kan.’

Reserveren
Teamleider Jans Springer: ‘Thema dood en uitvaart benaderen we vanuit verschillende invalshoeken. Afscheid nemen van jong dementen is hier een goed voorbeeld van, omdat naasten twee keer afscheid moeten nemen. Een crematorium is een bijzondere plaats voor dit onderwerp waarover nog te weinig bekend is.’ Yarden Crematorium Rotterdam is vanaf 19.00 uur geopend en de lezing begint om 19.30 uur. Halverwege de avond is er een pauze. De toegang is vrij, maar reserveren is gewenst: telefoon 010 480 3344 of cre.rotterdam@yarden.nl.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder