nieuws

Facultatieve
Sponsors

Afgifte as als voor de coronacrisis

13 mei 2020

Nabestaanden kunnen de as van een overleden dierbare afhalen na de gebruikelijke termijn waarbij de as een maand in het crematorium bewaard moet worden. Tijdens de piek van de coronacrisis werden nabestaanden bij sommige crematoria gevraagd om de as van een dierbare later op te halen.

Bij de crematoria van Monuta en DELA kan de as een maand na de crematie worden opgehaald, dat laten de twee uitvaartorganisaties weten in reactie op vragen van de redactie van Uitvaartbranche.nl. Monuta-woordvoerder Naomi Samson laat in een reactie weten dat sommige afspraken in het begin van de crisis zijn uitgesteld. ‘Wij hebben ons beleid aangepast en geven asbussen momenteel uit’.

Extra mogelijkheden

Bij DELA kunnen nabestaanden de as normaal gesproken een half jaar gratis laten bewaren in het crematorium. Vanwege de coronacrisis heeft DELA besloten dat de as een jaar lang kosteloos bewaard kan worden in het crematorium.

Een woordvoerder van DELA vertelt dat DELA nabestaanden niet vraagt om het ophalen van as uit te stellen. ’Net als anders zijn zij welkom de asbus te halen of om de as te komen verstrooien op één van onze strooivelden. Het verstrooien van de as met meerdere personen is toegestaan als de 1,5 meter afstand maar geborgd blijft. Helaas maken we in deze tijd met corona mee dat het soms moeilijk is voor nabestaanden om naar ons toe te komen, bijvoorbeeld omdat zij in verband met het besmettingsgevaar de deur niet uit durven. Ook komt het voor dat mensen de deur niet uit kunnen omdat ze ziek zijn. Daarom mag de as nu tot een jaar zonder extra kosten in ons crematorium blijven staan. Daarnaast bieden we nabestaanden de mogelijkheid om tegen een vergoeding van 62,50 euro de as thuis te laten bezorgen. Een medewerker van DELA levert dan persoonlijk de asbus af. Als er geen medewerker van onszelf beschikbaar is dan schakelen we een gerenommeerd bedrijf dat gespecialiseerd in verstrooiingen, dus goede protocollen heeft wat betreft omgaan met - en vervoer van asbussen. Ophalen van de as van een overleden dierbare is voor de nabestaanden een belangrijk moment in het rouwproces. We zorgen ervoor dat het ophalen van de as een goede herinnering oplevert voor hen.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >