Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

1 op 30 uitvaarten betaald door gemeente

zondag 19 februari 2023

In de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht moet de gemeente relatief vaak opdraaien voor de kosten van de uitvaart van een overleden inwoner. Het gaat om overledenen waar niemand de uitvaart voor kan of wil regelen. In de grote steden gaat het gemiddeld om 1 op de 30 uitvaarten, waarbij het in Amsterdam zelfs gaat om 1 op de 20 uitvaarten.

Het Nederlands Dagblad heeft onderzoek gedaan naar uitvaarten die geregeld worden in opdracht van de gemeente. Er zijn diverse redenen waarom directe nabestaanden de uitvaart niet kunnen of willen regelen, vaak is er geen geld, maar het komt ook regelmatig voor dat er sprake is van ruzie. Het komt ook voor dat een overledene helemaal geen familie meer had.

Het onderzoek van het Nederlands Dagblad toont aan dat het in stedelijk gebied vaker voorkomt dat niemand de uitvaart wil regelen en betalen. In kleine gemeenschappen en het platteland hoeft de gemeente maar 1 op de 300 uitvaarten te regelen.

Kosten alsnog verhalen op directe nabestaanden

Gemeenten kunnen de kosten van een uitvaart achteraf verhalen op de directe nabestaanden. Die kosten kunnen hoger zijn dan wanneer de nabestaanden zelf een goedkope uitvaart regelen. Als nabestaanden geen geld hebben voor de uitvaart kunnen ze bij de gemeente een aanvraag doen voor bijzondere bijstand.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder