nieuws

Facultatieve
Sponsors

Zojuist verschenen De Begraafplaats juni 2021

7 juni 2021

Herkennen, behouden, restaureren
Cover De Begraafplaats, juni 2021

Zojuist verschenen
De Begraafplaats, juni 2021

Themanummer: Waardevolle stenen behouden en restaureren

Herkennen, behouden, restaureren

Leon Bok is funerair historicus/deskundige en Specialist funerair erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), de enige bij de RCE die gespecialiseerd is in en adviseert over (historische) begraafplaatsen. Wandelend over De Nieuwe Ooster vertelt hij over bijzondere stenen en deelt hij zijn kennis.

Hoe niet, hoe wel

In Nederland wordt op begraafplaatsen veel aan onderhoud gedaan, vaak door vrijwilligers. Absoluut met goede intenties, maar helaas gaat dat niet altijd goed. Enkele voorbeelden van een verkeerde aanpak en advies over hoe het wél zou moeten.

Grafstenen met monumentenstatus

Wat betekent het als een grafsteen een monumentenstatus heeft? Ben je als begraafplaatseigenaar dan verplicht er goed voor te zorgen? Moet een eventuele restauratie volgens bepaalde richtlijnen worden uitgevoerd? Is er subsidie voor restauratie te krijgen? Veel vragen die hier beantwoord worden.

Geld krijgen van de overheid een hele klus

Begraafplaatsen die op zoek zijn naar subsidie om grafmonumenten te onderhouden of te restaureren moeten in de regelingen en de cijfers duiken. Een voorproefje.

Promotie

Wat kunnen gewone begraafplaatsen leren van hoe natuurbegraafplaatsen zich positioneren? Volgens Marc Hesp van Natuurbegraafplaatsen van Waarde draait alles om klantbeleving. Eeuwige natuur of oogstrelend monumentaal: als het maar mooi en troostrijk is.

In november 2020 verscheen in opdracht van de LOB het rapport De Begraafplaats van de toekomst. Hoe wordt dit rapport ontvangen door de LOB-leden? De Begraafplaats gaat dit jaar op bezoek bij diverse begraafplaatsen en vraagt het hen. Deze keer een interview met Jan Dubbeldam, hoofd kerkbeheer van de Hervormde Gemeente Katwijk en Leo Roosje, lid van de commissie Beheer en beleid. Zij vertellen hoe wat zij uit het rapport gehaald hebben en hoe zij hun begraafplaats toekomstbestendig maken.Een los nummer kost €10 en is te bestellen via lob@begraaafplaats.nl

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >