nieuws

Facultatieve
Sponsors

Zojuist verschenen De Begraafplaats december 2021

3 december 2021

Watermanagement
Cover De Begraafplaats, december 2021

Zojuist verschenen
De Begraafplaats, december 2021 - Themanummer: Water

Watermanagement

De klimaatverandering zal voor grilliger weer zorgen, ook zonder grote rampen kan water voor ernstige problemen zorgen. Er is te weinig of er is te veel. En in dat laatste geval: is er te veel water óp de grond of juist ín de grond?

Vijver, wadi, lijngoot

“We zijn nog te veel gefocust op drooglegging en afvoer van water. Begraafplaatsen moeten anders met water omgaan. Water vasthouden en bergen.” Dat kan op verschillende manieren.

Planten die droogte goed doorstaan

Op de begraafplaats in Putten kwamen ze er proefondervindelijk achter welke planten goed tegen droogte kunnen. Dat leidde tot een database waar elke begraafplaats zijn voordeel mee kan doen.

Advies op watergebied

De Vraagbaak is geheel gewijd aan vragen (en antwoorden) over water op de begraafplaats. Over een grafverzakking door hevige regenval, grondwater in het graf, te veel regenwater op de dag van een begrafenis et cetera.

De begraafplaats van de toekoms

Eind vorig jaar verscheen het LOB-rapport De begraafplaats van de toekomst. Hoe lezen de begraafplaatsen dit rapport en naar welke toekomst werken ze toe? De Begraafplaats ging op bezoek bij begraafplaats Rotterdam-IJsselmonde. Het motto van beheerder Cor Vink: alles kan, als het past binnen de wet.

“Hier op de begraafplaats krijg ik respect”

Hij was nog net geen 18 jaar toen hij in 1998 via een uitzendbureau terechtkwam in het groenteam van Zeister Bosrust. Martijn van de Weide werkt nu 24 jaar op de begraafplaats. Hij houdt van het buiten werken, maar er is meer dat hem aan het werk op de begraafplaats verbindt.

Begraven in coronatijd

Hoe hebben Nederlandse begraafplaatsen de coronaperiode tot nu toe doorstaan? Heeft corona alleen maar ellende gebracht of ook iets positiefs? LOB-bestuurders en twee begraafplaatsen blikken terug.

Resomeren in holy water als groeikans

Welke kansen biedt resomeren voor begraafplaatsen? Om daar wijzer over te worden namen nieuwsgierige begraafplaatsbeheerders een kijkje bij de eerste resomeerinstallatie die in Nederland in gebruik is genomen.

Een los nummer kost €10 en is te bestellen via lob@begraaafplaats.nl

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE