nieuws

Facultatieve
Sponsors

Zin en onzin van de bestseller en film

DA VINCI CODE IN YARDEN UITVAARTCENTRUM ASSOCIATIE KENNEMERLAND

30 augustus 2006

Op dinsdag 12 september houdt kunsthistorica drs. Karin Braamhorst een
audiovisuele presentatie over de Da Vinci Code in Yarden Uitvaartcentrum De Associatie Kennemerland Haarlem-Schalkwijk, Laan van Angers 1 in Haarlem. De presentatie - naar aanleiding van de wereldwijde bestseller van Dan Brown -
duurt van 20.00 tot 21.45 uur. Braamhorst gaat in op de werken van Leonardo da Vinci, geheime genootschappen en het bestaan van een heilige graal. De kunsthistorica behandelt op humorvolle wijze de zin en onzin van de beweringen in het boek en de Hollywood-film. De lezing is een initiatief van Yarden Vereniging.

Leugenachtig
De verfilming roept hevige reacties op. ‘Leugenachtig en overdreven lasterlijk’, zegt een aartsbisschop. ‘Ongeloofwaardig en saai’, zeggen de kranten. Gaat de kerk ook de film in de ban doen en zou dat terecht zijn? Doet de film recht aan het boek? De Da Vinci Code heeft massa’s lezers er moeiteloos van kunnen overtuigen dat de figuur naast Christus op Da Vinci’s Laatste Avondmaal niet de baardloze jongeling Johannes is, maar de roodharige Maria Magdalena. Ze zou niet alleen de maaltijd met Jezus hebben gedeeld, maar ook het bed. Is dit waar? En bestaat er een heilige graal? Wat is de rol van Johannes de Doper? Wie was Mona Lisa? Het werk roept veel vragen op naar het waarheidsgehalte van Browns beweringen.

Liefdesmaal
John van Dorselaar namens Yarden: ‘We proberen het thema dood en uitvaart altijd vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Een interessante link in de Da Vinci Code is dat het Laatste Avondmaal refereert aan het ‘liefdesmaal’ dat Romeinse families bij het graf van een pas overleden familielid hielden. Dit gebruik is later door de christenen overgenomen, wat te zien is in de catacomben van Rome.’ Yarden Uitvaartcentrum De Associatie Kennemerland Haarlem-Schalkwijk is vanaf 19.30 uur geopend en ontvangt met koffie en thee. De toegang is vrij, maar reserveren is noodzakelijk: telefoon 023 531 5855 (alg. telefoonnummer, kantoortijden).

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >