nieuws

Facultatieve
Sponsors

Zeventiende-eeuwse meester bij u thuis?

Museum Tot Zover start crowdfunding voor restauratie schilderij Nicolaes Maes

26 oktober 2020


Tot Zover, het Amsterdamse museum over leven en dood, kocht onlangs een schilderij van de zeventiende-eeuwse meester Nicolaes Maes. Het gaat om een doodsportret van een kindje uit circa 1671. Voor restauratie en presentatie van het werk werft het museum nu de middelen. Voor €500 hangt het werk een dag bij u thuis of op kantoor.

De verwerving van het schilderij was al een stunt voor het Nederlands Uitvaartmuseum. . “Het past perfect in onze collectie gedenkcultuur. Ons geluk was bovendien dat voor dergelijke portretten de markt klein is, zelfs al zijn ze gemaakt door een grote meneer als Maes. Dat maakte het betaalbaar.” Aldus directeur Guus Sluiter.

Het fotograferen van uitvaarten is tegenwoordig heel normaal, maar niet iedereen waardeert het als een overledene wordt gefotografeerd. Dit schilderij laat zien dat de traditie van het maken doodsportretten al eeuwen oud is. Macaber is het zeker niet. Maes schilderde het portret omdat de ouders hielden van het meisje en haar misten. Met het schilderij hielden ze de herinnering aan hun dochter levend in een periode van hoge kindersterfte. Het is een teken van liefde.

Meer weten over het schilderij van Nicolaes Maes en de traditie van het doodsportret? Doneer €500 en ontvang het meisje een dag bij u thuis of op kantoor. Directeur Guus Sluiter komt mee en vertelt u van alles over het bijzondere schilderij. Speciaal voor uitvaartorganisaties koppelt hij het werk aan de huidige uitvaartpraktijk.

De donatiepagina is hier te vinden: https://tickets.totzover.nl/donatie. Meer informatie over het portret vindt u hier: https://www.totzover.nl/ontdek-de-dood/top-13-collectie/portret_dood_kind_nicolaes_maes/.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE