nieuws

Facultatieve
Sponsors

Zaventem (België) tweede luchthaven ter wereld met volledig luchthavenmortuarium

DELA na ZDG tweede partij met mortuarium op luchthaven

17 oktober 2005


Lange tijd was Schiphol uniek als enige luchthaven ter wereld met een eigen mortuarium. Maar daar komt op 21 oktober a.s. verandering in, want dan wordt het tweede luchthavenmortuarium geopend op de luchthaven Zaventem te België. Het mortuarium biedt overledenen en nabestaanden de gelegenheid het vertrek naar of de aankomst uit een (ver) land af te wachten in een piëteitvolle ruimte. Daardoor worden de overledenen in afwachting van hun vertrek niet langer ergens in een vrachtloods tussen de tomaten en spijkerbroeken geplaatst.

Initiatiefnemers
Initiatiefnemers zijn de Sophia Group, via Vangrunderbeek Worldwide Funeral Repatriations van Benoît Vangrunderbeek en Gryphon. Vangrunderbeek is geen onbekende in de branche. Eerder verkocht de Familie Vangrunderbeek haar bedrijf aan de Amerikaanse uitvaartgigant SCI. Het Belgische belang van SCI is later verzelfstandigd tot de Sophia Group en begin dit jaar verkocht aan DELA. Het mortuarium in Zaventum is dan ook eigendom van DELA. Gryphon is een douane-agentschap dat zich de laatste tien jaar heeft gespecialiseerd in het organiseren van repatriëringen, inclusief douaneformaliteiten en reservering bij vliegtuigmaatschappijen. Begrafenisondernemers kunnen gebruik maken van de kennis van Gryphon maar zijn dat niet verplicht. Vangrunderbeek Worldwide Funeral Repatriations "Wanneer begrafenisondernemers hun weg weten in alle formaliteiten, mogen ze gerust hun gang gaan en alleen gebruik maken van het rouwcentrum."

Twee jaar geleden is Vangrunderbeek Worldwide Funeral Repatriations van start gegaan met dit project. Sinds die tijd is er intensief gezocht na een geschikte locatie op de luchthaven en is er onderhandeld met de luchthavenautoriteiten. Benoit Vangrunderbeek: "Voorheen kwam het ook voor dat overledenen hun vertrek op de luchthaven afwachtten, maar eigenlijk was de luchthaven daarmee in overtreding. In België geldt de Vlarem- wetgeving. Dit houdt in dat overledenen niet langer dan twaalf uur op regelmatige basis bewaard mogen worden in een ruimte, zonder dat men beschikt over een koelcel of rouwkamer. Met de vestiging van het luchthavenmortuarium kan deze wetgeving eindelijk worden gerespecteerd.”

Uniek centrum
De uitnodiging voor de opening van het mortuarium op 21 oktober a.s. spreekt van een uniek centrum. Op het eerste gezegd lijkt dat niet helemaal waar. Zo heeft Schiphol al geruime tijd Mortuarium Schiphol, onderdeel van de Zorg Diensten Groep. Toch is het mortuarium op Zaventem wel degelijk uniek. Benoit Vangrunderbeek: "We zijn sinds jaar en dag bekend met Mortuarium Schiphol. Maar er zijn ook faciliteiten op de luchthavens van Parijs en Zürich. In Parijs is er een operationeel centrum waar vooral de administratieve rompslomp rondom repatriëringen wordt geregeld. In Zürich daarentegen beschikt men ook over een koelruimte en rouwkapel. Mortuarium Schiphol is een stuk professioneler dan de centra in Parijs en Zürich. De faciliteiten en dienstverlening zijn uitgebreider. Zo heeft Mortuarium Schiphol een rouwkamer en sectiekamer. We hebben naar alle drie gekeken en de beste punten eruit gehaald voor het mortuarium in Zaventem. Ten opzichte van Mortuarium Schiphol beschikt het mortuarium te Zaventem bijvoorbeeld over een kapel waar een rouwdienst kan worden gehouden met 25 zitplaatsen en 25 staanplaatsen. Ook is er meer parkeergelegenheid dan op Schiphol. Dat maakt dat we het mortuarium met recht uniek in Europa kunnen noemen. Bij de inrichting van het mortuarium zijn alle aalmoezeniers die werkzaam zijn op het vliegveld gevraagd naar de behoeften. Het resultaat is een rouwkamer die geschikt is voor mensen van alle gezindten. Vangrunderbeek Worldwide Funeral Repatriations verwacht dat het mortuarium ongeveer duizend repatriëringen per jaar kan verzorgen. Daarnaast biedt het mortuarium op Zaventem ook andere diensten zoals lijkschouwingen, balsemingen enz. Benedict Bleyaert (CEO Sophia Group en Dela Uitvaartverzorging Belgïe) is verheugd met de opening van het nieuwe rouwcentrum op de luchthaven van Zaventem: ” Dit geeft ons de mogelijkheid om de families in eerbiedwaardige omstandigheden afscheid te laten nemen van hun dierbaren. Tevens beschouwen we dit project als een verdere stap in de kwalitatieve uitbouw en diversificatie van Dela in België.”

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >