nieuws

Facultatieve
Sponsors

Zaterdag 6 november: open dag Uitvaartlocatie Floridadreef

VAN BEWASSEN TOT VRIESDROGEN

25 oktober 2004

Gemeentelijke Begraafplaats Daelwijck, Uitvaartcentrum Utrecht en Yarden
Crematorium Daelwijck houden op zaterdag 6 november aan Floridadreef 7 t/m 11 in Utrecht een open dag. Van 11.00 tot 16.00 uur vindt een scala aan
activiteiten plaats. Door de geconcentreerde ligging van het uitvaartcentrum is het mogelijk lopend van het uitvaartcentrum naar de begraafplaats of het crematorium te gaan. Dit is uniek in de regio Utrecht en daarom zal zo’n lopende ‘rouwstoet’ een aantal keren over Uitvaartlocatie Floridadreef trekken. Daarnaast worden demonstraties van ambachten gegeven, zoals glasblazen, urnen draaien, bloemschikken en - in het uitvaartcentrum - zelfs
een demonstratie door een traditionele bewassingsgroep. Tijdens de open dag
zijn vele vormen van rouwvervoer te bekijken: Rolls-Royces, de uitvaartbus
en een traditionele rouwkoets. Voor belangstellenden wordt - in het
crematorium - een animatiefilm getoond over de ecologische uitvaart, een
mogelijk nieuwe, ‘derde’ vorm van uitvaart waarbij vriesdroog-techniek wordt gebruikt. Organisaties en verenigingen geven voorlichting over onderwerpen als uitvaartzorg, verzekeringen, uitvaartkunst en nazorg.

Bewassen
Gemeentelijke Begraafplaats Daelwijck is ontworpen in de jaren ’60 en heeft een bijzondere vormgeving. Centraal gelegen op het terrein is een ‘binnenkamer’ met een besloten karakter die omringd is door open grafvelden. Mensen kunnen daarom kiezen voor een open of een besloten karakter van de graflocatie. Op 6 november staat op het terrein de uitvaartbus, een speciaal ingerichte touringcar voor vervoer van familie en overledene van plaats van opbaren naar een crematorium of begraafplaats. Behalve de bus zijn er verschillende andere vormen van rouwvervoer te bekijken. Tevens worden rondleidingen door het gedenkpark gegeven en heeft de begraafplaats een informatiebalie ingericht in het uitvaartcentrum.

Uitvaartcentrum Utrecht biedt een kijkje in onder meer de aula, kistenkamer, aflegkamer en de familiekamer waar familieleden en nadere nabestaanden via een eigen ingang 24 uur per dag afscheid kunnen nemen van hun dierbare. Bovendien geven een traditionele bewassingsgroep en een bloemist demonstraties en wordt voorlichting gegeven door onder meer Terra Nova Uitvaartvereniging, Humanistische uitvaartbegeleiding en stichting Met Raad en Daad. In het gebouw worden kisten in allerlei vormen en formaten gepresenteerd, waaronder handgemaakte kinderkistjes.
In Yarden Crematorium Daelwijck zijn de openbare ruimtes toegankelijk voor publiek en is de ovenruimte te bezichtigen. Naast demonstraties van ambachten presenteren organisaties als Hospice Utrecht, Yarden Vereniging, Yarden Uitvaartverzekeringen en uitvaartkunstenaars zich. In de middag kunnen mensen genieten van een echte high tea met Engelse muffins en fingersandwiches. Tijdens de rondleiding door het gedenkpark van het crematorium kunnen mensen ideeën opdoen over asbestemming en nagedachtenisvormen.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE