nieuws

Facultatieve
Sponsors

Yarden uitvaartorganisatie komt met alternatief voor cremeren

22 juni 2010


Almere – Yarden Uitvaartorganisatie wil in Nederland ten minste één van twee nieuwe uitvaarttechnieken introduceren. Het gaat om resomeren en cryomeren.

Peter van Wageningen, directievoorzitter van Yarden: “De nieuwe technieken liggen in het verlengde van cremeren, maar claimen duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparend en mogelijk voordeliger te zijn. Daarnaast biedt het een alternatief voor mensen die niet de voorkeur geven aan begraven, maar zich onprettig voelen bij het idee van verbranden. Om een weloverwogen keuze te maken voor één of beide nieuwe technieken laten we nu een onafhankelijk vergelijkend onderzoek doen, waarbij we kijken naar alle voor- en nadelen.”

Resomeren wordt al in de praktijk gebracht in de Verenigde Staten en Canada. Cryomeren is nog nergens in gebruik. Een uitvaart waarbij gekozen zou worden voor resomeren of cryomeren is tot het moment waarop de overledene aan het zicht wordt onttrokken precies hetzelfde als bij een crematie. De overledene wordt vervolgens alleen in een ander type installatie geplaatst. Bij het resomeren wordt het lichaam ontbonden en opgelost door middel van een speciale vloeistof en verwatering. Bij het cryomeren wordt gebruik gemaakt van bevriezing, waarna het lichaam wordt ontbonden. In beide gevallen rest een kleine hoeveelheid poeder, welke min of meer vergelijkbaar is met de asresten na een crematie.

Voordat het resomeren of cryomeren in Nederland in de praktijk kan worden gebracht, is nog wel een wetswijziging nodig. De Nederlandse wet staat namelijk nog enkel begraven en cremeren toe als uitvaartmethodes.

Yarden is een jonge, snel groeiende uitvaartorganisatie, die uitvaartverzorging, verzekeringen en voorlichting aanbiedt. Yarden telt bijna 1 miljoen leden. De ambitie van Yarden is helder, dé uitvaartorganisatie van Nederland zijn. Maximale persoonlijke aandacht voor iedere afzonderlijke klant en elke individuele wens is daarbij het vaste uitgangspunt. Niet voor niets is het motto van Yarden 'Iedere uitvaart uniek'. Door uitvaartwensen centraal te stellen wil Yarden dat mensen zich bewust worden van hun wensen – en dat ze deze gaan vastleggen. Immers hierdoor kan een uitvaart worden uitgevoerd zoals de klant dat wil. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun nabestaanden. Yarden weet uit ervaring dat een uitvaart een unieke en bij de overledene passende gebeurtenis dient te zijn zodat dit een positieve bijdrage levert aan de rouwverwerking.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >