nieuws

Facultatieve
Sponsors

Yarden Symposium 'Afscheid na een niet-natuurlijke dood

10 september 2013

Hoe verwerk je het plotselinge verlies van een dierbare bij een niet-natuurlijke dood? En hoe help je iemand die een dierbare heeft verloren door zelfdoding, een ongeval, moord, een ramp of zinloos geweld?

Deze en vele andere vragen staan centraal tijdens het Yarden Symposium op donderdag 14 november aanstaande in het Hart van Holland in Nijkerk. Onder leiding van dagvoorzitter en actrice Marit van Bohemen verdiepen deskundigen en deelnemers zich in het rouwproces bij een abrupt niet-natuurlijk afscheid binnen de aandachtsgebieden gezin, school en werk.

Doelgroep, kosten en aanmelding
Het symposium is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp, van nabestaanden tot uitvaartverzorgers, zorgverleners, HR-managers, docenten en mentoren. Deelname is voor leden, medewerkers en vrijwilligers van Yarden gratis; niet-Yarden-leden betalen voor dit dagsymposium inclusief zeer verzorgde lunch en drankjes: € 95 p.p. Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden via de website www.deelnameregistratie.nl .

Gevarieerd programma
Het symposium biedt een gevarieerd programma met interactieve plenaire presentaties, workshops en een preview van de theatervoorstelling ‘Eindeloos’ van Theater Spiriet (met bekende Nederlandse acteurs als Diana Dobbelman, Geert Hoes en Marit van Bohemen). Klinisch psycholoog prof. dr. Paul Boelen gaat in op de vraag of er verschil is tussen rouw na een natuurlijke en rouw na een niet-natuurlijke dood.

Afscheid na een niet-natuurlijke dood binnen een gezin
Naast het algemene programma is er ook specifieke aandacht voor het deelthema ‘Afscheid na een niet-natuurlijke dood binnen het gezin’. Zo is er een presentatie van Yolande Kleiss, moeder van de in 2000 vermoorde Nienke (Schiedammer Parkmoord). Zij vertelt haar persoonlijke verhaal over het verlies en hoe zij binnen haar gezin de plotselinge dood van Nienke hebben verwerkt. ’s Middags helpt Ritueelbegeleider Floortje Agema in de creatieve en praktische workshop ‘De kracht van symbolen en verhalen’ deelnemers om symbolen en woorden te zoeken die in deze situatie duiding, troost en houvast kunnen geven. Zowel Kleiss als Agema laten zien hoe je als deskundige of betrokken buitenstaander (buren, vrienden en familie) nabestaanden in dit rouwproces kunt helpen. Voor uitgebreide info over alle sprekers en workshops, zie www.yarden.nl/symposium.

Uitreiking Yarden Prijs
Tijdens het Symposium vindt ook de uitreiking plaats van drie Yarden Prijzen. Meer informatie over deze wedstrijd om de meest innovatieve ideeën rondom afscheid, zie www.yarden.nl/prijs


Waarom dit symposium?
Yarden verzorgt unieke uitvaarten, maar biedt nog veel meer. Met voorlichting en activiteiten wil Yarden mensen bewust maken van het levenseinde én de taboes rondom dood en afscheid doorbreken. Veel van die taboes zijn inmiddels geslecht, maar niet alle: zo vinden nog veel mensen het lastig om iemand te benaderen die een dierbare heeft verloren na een abrupte, niet-natuurlijke dood. Hoe ondersteun je iemand bij zo’n heftig, onverwacht verlies? Tijdens dit symposium krijgen nabestaanden, professionals en belangstellenden inzicht in het rouwproces bij een niet-natuurlijke dood. Ook krijgen zij handvatten hoe zij nabestaanden kunnen helpen, zodat deze de steun krijgen die ze zo hard nodig hebben.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE