Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Yarden’s Wensenbank daagt mensen uit om de dood te bespreken

woensdag 7 september 2016

Uitvaartorganisatie Yarden blijft de dood bespreekbaar maken en oproepen tot het vastleggen van uitvaartwensen. Een van de initiatieven is de Yarden Wensenbank, die mensen helpt om hun uitvaartwensen in een ongedwongen setting te bespreken. Met als uiteindelijke doel het vastleggen van die laatste wensen en zo een goed afscheid mogelijk te maken.

Bespreek de dood op de bank

Ron Bavelaar, directievoorzitter van Yarden: ‘Uit ervaring weten wij dat veel mensen het bespreken en vastleggen van uitvaartwensen voor zich uit schuiven. Hierdoor hebben nabestaanden bij de dood van hun dierbare nog te vaak vraagtekens over de laatste wensen. Terwijl het zó belangrijk is om recht te doen aan die uitvaartwensen. Het helpt nabestaanden bij het omgaan met het verlies. Het is daarom belangrijk dat mensen nadenken over hun laatste wensen, hierover praten met hun naaste omgeving en dit vastleggen. In Rotterdam hebben wij mensen op straat spontaan uitgenodigd op de Yarden Wensenbank om met elkaar in gesprek te gaan over hun afscheid en afscheidswensen. Jong, oud, echtparen, vriendinnen, vrienden. Heel opvallend was dat iedereen, na het overwinnen van een ‘drempel’, heel openhartig sprak over die afscheidswensen. Mensen ervaren hierdoor dat het praten over de dood en hun afscheid heel zinvol is en erkennen het belang van het vastleggen van hun wensen.’

Eerder onderzoek van Yarden* toonde aan dat bijna de helft van de inwoners van Nederland (46%) wensen of ideeën over de uitvaart nog nooit heeft besproken met de directe omgeving. Een ruime meerderheid heeft wensen rond de uitvaart niet vastgelegd.

Ontroerend mooie (voor)beelden

Bavelaar vervolgt: ‘Ook de vele reacties op onze campagne met Adelheid Roosen tonen aan dat het bespreken van de dood voor veel mensen nog altijd lastig is. Adelheid heeft persoonlijk ervaren hoe belangrijk het is om te weten wat de wensen van een dierbare zijn om op een goede manier afscheid te kunnen nemen. Daarom gaan we door met onze campagne, want we willen de dood bespreekbaar maken. Tegelijkertijd zien we ontroerend mooie (voor)beelden als we mensen uitnodigen om gewoon op straat over de dood en hun afscheid in gesprek te gaan. We blijven ons dan ook inzetten om het taboe rond de dood te doorbreken en een passend afscheid voor iedereen bereikbaar te maken.’

Over Yarden

Met meer dan 100 jaar ervaring en een vereniging van bijna één miljoen leden is Yarden dé uitvaartorganisatie van heel Nederland. Als afscheidsspecialist ondersteunt en inspireert Yarden bij het organiseren en verzorgen van een passende begrafenis of crematie. Door voorlichting en het initiëren van diverse activiteiten wordt bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderd. Yarden maakt een persoonlijk afscheid voor iedereen bereikbaar en betaalbaar, omdat een goed afscheid mensen verder helpt. Met 900 medewerkers, 200 vrijwilligers, 76 uitvaartverzorgers, 41 uitvaartcentra, 24 crematoria, 26 franchisenemers en 7 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt.

*) Yarden Afscheidsmonitor – najaar 2015

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder