nieuws

Facultatieve
Sponsors

Yarden omarmt jeugdtheatervoorstelling Lena in een Lijstje van Theatergroep Jut

12 februari 2017


Theatergroep Jut en uitvaartorganisatie Yarden werken vanaf 2017 samen om rouw en verlies bij kinderen bespreekbaar te maken. Yarden ondersteunt de voorstelling Lena in een Lijstje, een vrolijke kindervoorstelling over de dood én het leven, gemaakt voor kinderen van groep 5 tot en met groep 8 van het basisonderwijs. Theatergroep Jut speelt zowel op basisscholen als in theaters.

Kim Zonneveld, een van de makers van Lena in een Lijstje, heeft een zusje Judith. Ze is altijd vier gebleven. Judith ging dood toen Kim zes jaar was. Een week daarna werd haar broertje Jari geboren. De dood van Judith was verdrietig en de geboorte van Jari een feest. Dit was allebei onderdeel van haar zesjarige bestaan. Kim heeft de dood nooit als tegenovergestelde, maar altijd als onderdeel van het leven gezien.

De voorstelling Lena in een Lijstje is geen stuk over Judith, maar het bevraagt en onderzoekt hoe het is als jijzelf of iemand in je omgeving dood gaat. Hoe bereid je je voor? Waar ga je naartoe? Welke herinneringen neem je mee? Wat voel je als je iemand moet missen? Met behulp van spel, dans en muziek brengt Theatergroep Jut deze vragen in kaart. Antwoorden op veel van deze vragen hebben we niet - maar we kunnen het er wel over hebben met elkaar. En daar gaat het om.

Dood is onderdeel van het leven, hoe jong je ook bent

Monique Houtzager, projectmanager bij
Yarden: “Kinderen en dood breng je niet snel met elkaar in verband. Maar dood hoort bij het leven, dus ook kinderen krijgen hier mee te maken. Als het een onderwerp van gesprek mag zijn dan helpt het kinderen verder bij verlies. Deze theatervoorstelling behandelt dood, afscheid en rouw op een toegankelijke en luchtige manier, zonder aan inhoud te verliezen. Het zijn onderwerpen die basisonderwijsinstellingen vaak lastig vinden om te bespreken, maar met deze theatervoorstelling wordt de dood uit de taboesfeer gehaald.”

Lena is 10 jaar en gaat dood

Lena in een Lijstje is een theatervoorstelling over een meisje van tien jaar oud dat dood gaat. Ze speelt met haar twee vriendinnen op een rommelzolder. Samen met haar vriendinnen stelt ze zich voor hoe het is om dood te gaan en hoe het is om iemand te moeten missen. Voorafgaand aan de voorstelling vindt een inleidende les plaats. Een kringgesprek met de makers en de kinderen volgt na de voorstelling. In het nagesprek praten de kinderen over verlies en rouw. Als een van de spelers vraagt: ‘Wie heeft er weleens meegemaakt dat iemand in zijn omgeving doodging?’ steekt iedereen zijn hand op. In het nagesprek komen emoties boven. Kinderen huilen soms en wisselen tips uit hoe elkaar te troosten. Het is mooi om te zien hoe kinderen open kunnen praten over de dood.

Dankzij de samenwerking met Yarden wordt het mogelijk de voorstelling voor een gereduceerd bedrag aan te bieden op basisscholen. Scholen kunnen zich aanmelden via info@theatergroepjut.nl. Zo dragen Theatergroep Jut en Yarden samen bij aan hun gemeenschappelijk doel: de dood bespreekbaar maken onder kinderen.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE