nieuws

Facultatieve
Sponsors

Yarden maakt genomineerden Afscheidsprijs bekend

Publieks- en Juryprijs voor innovaties op gebied van afscheid en rouw

2 november 2015

Uitvaartorganisatie Yarden heeft de genomineerden voor de Afscheidsprijs 2015 bekend gemaakt. De Afscheidsprijs is in het leven geroepen om grensverleggende ideeën of initiatieven rondom het levenseinde en het afscheid te stimuleren. In totaal zijn er 163 inzendingen aangemeld, waaruit de vakjury vijf genomineerden heeft uitgekozen voor de Juryprijs. Daarnaast zijn ook de vijf kanshebbers voor de Publieksprijs bekend. De winnaars van beide prijzen worden op 19 november bekend gemaakt tijdens het Yarden Symposium 2015 ‘de dood leeft in onze culturen’ over multicultureel afscheid in Nederland.

De Afscheidsprijs leeft!

Derck van der Vegte, voorzitter Yarden Vereniging: ‘De vakjury is verheugd dat er dit jaar zoveel inzendingen zijn en er massaal door het publiek is gestemd (13.590 keer) voor de Publieksprijs. De vakjury constateert een kwaliteitsontwikkeling in de breedte van de aangeboden onderwerpen én in de diepte van de behandelde thema’s. Opvallend zijn de vele inzendingen ten aanzien van voorlichting en bewustwording van kinderen in de vorm van (interactieve) boeken en spelmaterialen. Daarnaast is er een groeiend aantal theaterproducties rondom de thema’s afscheid en rouw. Dergelijke producties stimuleren mensen op een luchtige manier -met een lach en een traan- samen over deze moeilijke thema’s te praten.’

Genomineerden Juryprijs

De vakjury bestaat uit Daan Westerink, publicist, rouwdeskundige en docent aan de Hogeschool Utrecht, prof. dr. Paul A. Boelen, hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht en prof. dr. Manu Keirse, em. hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde K.U. Leuven (België). Zij hebben de volgende vijf inzendingen genomineerd voor de Juryprijs (in willekeurige volgorde):
· Dan neem je toch gewoon een hond? (Theatergezelschap De kunst van het rouwen)
· Lena in een Lijstje (Theatergroep Jut)
· Digitale Nazorg (Digitale Nazorg)
· Lang zullen ze leven (Theatergroep Bint)
· Maar je wilde dit kind toch niet?! (Lotgenotencontact Hoe? Verder)

Genomineerden Publieksprijs

Op basis van het aantal publieksstemmen zijn de onderstaande vijf inzendingen genomineerd voor de Publieksprijs (in willekeurige volgorde):
· Zelf online uitvaart ontwerpen, van bidprentje tot grafmonument (Beerenberg)
· Lang zullen ze leven (Theatergroep Bint)
· Dag lieve opa (Lappa Books Uitgeverij)
· De Urn – Persoonlijke urnen en herdenkingsbeeldjes (De Urn)
· Digitale Nazorg (Digitale Nazorg)

Afscheidsprijs 2015

Yarden organiseert de Afscheidsprijs dit jaar voor de zevende keer. Met de Afscheidsprijs wil Yarden iedereen stimuleren om nieuwe initiatieven en/of ideeën aan te dragen rondom (praten over) de dood en het afscheid. Dit draagt bij aan de dialoog over de dood en het afscheid. Daarnaast maakt het de behoeften van mensen inzichtelijk en mogelijk realiseerbaar door het winnen van de prijs. De Publieksprijs wordt uitgereikt aan de inzending die de meeste stemmen krijgt van het publiek. Daarnaast is er ook een Juryprijs te winnen. Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van € 7.500,-. Op =www.afscheidsprijs.nl staan alle genomineerde inzendingen (in willekeurige volgorde) voor zowel de Juryprijs als de Publieksprijs.

Over Yarden

Met meer dan 100 jaar ervaring en een vereniging van bijna één miljoen leden is Yarden dé uitvaartorganisatie van heel Nederland. Als afscheidsspecialist ondersteunt en inspireert Yarden bij het organiseren en verzorgen van een passende begrafenis of crematie. Door voorlichting en het initiëren van diverse activiteiten wordt bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderd. Yarden maakt een persoonlijk afscheid voor iedereen bereikbaar en betaalbaar, omdat een goed afscheid mensen verder helpt. Met 900 medewerkers, 200 vrijwilligers, 76 uitvaartverzorgers, 41 uitvaartcentra, 24 crematoria, 26 franchisenemers en 7 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >