nieuws

Facultatieve
Sponsors

Yarden leert kinderen met de dood omgaan in Dierenpark Amersfoort

Rouwrituelen olifanten lijken op die van mensen

31 maart 2017

Olifanten rouwen als mensen
Foto: Nico Brons

Uitvaartorganisatie Yarden heeft vandaag ‘de dood’ bespreekbaar gemaakt voor scholieren uit de bovenbouw van basisschool De Notenbalk uit Harmelen. Olifantenexpert Marjo Hoedemaker liet kinderen via een excursie bij de olifanten kennis maken met afscheid nemen, de dood en rouw. Het tripje werd extra bijzonder omdat olifant Indra een paar dagen geleden is bevallen van een kleine reus, wier naam vanochtend door de burgemeester werd onthuld: Yunha.

Olifanten rouwen als mensen

Olifantenexpert Marjo Hoedemaker: ‘Olifanten zijn net als mensen groepsdieren, die in diepe rouw zijn wanneer een soortgenoot overlijdt. Ze raken hun overleden soortgenoot nog een laatste keer aan en gooien er bladeren en zand overheen. Evenals mensen hebben zij rituelen bij het overlijden van een vriend of familielid.’ Na een presentatie bij de olifanten en ook bij het bavianenverblijf, is er klassikaal nagepraat over het rouwgedrag van dieren. Hierbij werd samen met de kinderen het rouwgedrag tussen mens en dier vergeleken.


Foto: Nico Brons

Kinderen rouwen puur

Marjo Hoedemaker vervolgt: ‘Kinderen leren van deze excursie dat de dood geen taboe hoeft te zijn. Kinderen beleven rouw heel erg puur en moeten zich dus thuis én op school veilig genoeg voelen om daarover te kunnen praten. Dit onderwijsproject draagt daar op een zeer positieve manier aan bij. Ik vind het fantastisch dat ik hier samen met Yarden een bijdrage aan kan leveren.’

De dood is doodgewoon

Ieder kind krijgt vroeg of laat met de dood te maken. De dood van een huisdier, iemand uit de straat, een opa of oma, of nog dichterbij: een papa, mama, broertje of zusje. De dood kan een enorme impact hebben op het leven van een kind. Het is belangrijk dat kinderen ervaren dat het doodgewoon is om daar thuis, op school en met vriendjes en vriendinnetjes over te praten. Dat bewustzijn is de bagage die de kinderen deze dag meekrijgen. Zo zijn ze alvast wat voorbereid op het verlies dat ze in hun leven gaan ervaren.

Over Yarden

Met bijna 100 jaar ervaring en een vereniging van bijna één miljoen leden is Yarden dé uitvaartorganisatie van heel Nederland. Als afscheidsspecialist ondersteunt en inspireert Yarden bij het organiseren en verzorgen van een passende begrafenis of crematie. Door voorlichting en het initiëren van diverse activiteiten en evenementen wordt bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderd. Yarden maakt een persoonlijk afscheid voor iedereen bereikbaar en betaalbaar, omdat een goed afscheid mensen verder helpt. Met 200 vrijwilligers, 900 medewerkers (waaronder 102 lokale uitvaartverzorgers), 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 9 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE