Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wreed konijnenleed op begraafplaats Hendrik-Ido-Ambacht

donderdag 13 april 2015

Op de begraafplaats aan de Achterambachtseweg in Hendrik-Ido-Ambacht zorgen konijnen voor overlast. Ze veroorzaken verzakkingen van graven om nog maar niet te spreken van het feit dat ze de bloemen op de graven opeten. Omdat de konijnen dat doen moeten ze dood van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Doordat de gemeente de dieren in dit deel van het jaar laat afschieten zullen tientallen jonge konijntjes een gruwelijke dood sterven in hun holen en daarom slaat de Stichting Mooi Geweest alarm, dat meldt het AD.

Het AD meldt dat het de tweede keer is dat de gemeente jagers laat schieten op de begraafplaats. Een woordvoerder van de stichting laat weten dat ze zich kan voorstellen dat de gemeente konijnen laat afschieten, maar de periode waarin de gemeente dat laat doen is heel slecht gekozen. Tot half augustus is het namelijk de zoogperiode voor konijnen. De jongen zitten in hun holen en zijn compleet afhankelijk van hun ouders. Als die boven de grond worden doodgeschoten door de jagers zullen de jongen langzaam sterven.

Woordvoerder Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming laat in het AD weten dat dit een heel brute manier is. Volgens hem laat men de jonge diertjes willens en wetens ondraaglijk lijden en dat is volgens Nagtegaal dierenmishandeling. De Dierenbescherming wijst er verder op dat afschieten in de praktijk nooit de oplossing is. Om definitief van de konijnen af te komen moeten er preventieve maatregelen worden genomen. Men kan dan denken aan beplanting waar konijnen niet van eten.

De verantwoordelijk wethouder (Van de Velde, PvdA) van de gemeente meent dat dierenleed wordt voorkomen. De wethouder heeft namelijk afspraken gemaakt met de jagers dat ze ook de holen zullen ruimen. De woordvoerder van de Stichting Mooi Geweest laat in het AD weten dat ze het verhaal van de wethouder helemaal niet gelooft. Ze wijst er op dat het helemaal niet mogelijk is om de holen te ruimen omdat die holen heel veel vertakkingen hebben en ze ook onder de graven zitten.

De gemeente zou van plan zijn geweest om de slachtpartij onder de konijnen te houden voor het zoogseizoen. Maar de gemeente kreeg de vergunning niet op tijd klaar en daarom voert men het afschieten nu doodleuk uit in het zoogseizoen. Volgens de woordvoerder van de Stichting Mooi Geweest is de vorige keer net op tijd voorkomen dat men ging schieten in het zoogseizoen, maar nu zou de gemeente zich er niets van aantrekken en is men volgens de stichting ook al begonnen met afschieten.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder