nieuws

Facultatieve
Sponsors

What would you prefer? When death comes closer

13 oktober 2020


Naar aanleiding van het vorig jaar verschenen boek Hoe zou jij het willen? Als de dood dichterbij komt, is recentelijk het Engelstalige boek What would you prefer? When death comes closer, verschenen. Vanuit het werkveld was namelijk de vraag gekomen naar een Engelstalig wensboek.

Hoe zou jij het willen? / What would you prefer? Is een boek voor jongeren die weten dat ze binnenkort doodgaan.

Heb je een bucketlist? Wil je je organen na de dood doneren? Hoe gaat dat eigenlijk, sterven? Begraven of cremeren? Wat moet er met je social-media accounts gebeuren na jouw dood?

Het wensenboek kan de jongere helpen om na te denken over zijn/haar eigen afscheid en uitvaart. Het is een ‘werkboek’ waarin naast het lezen van de praktische informatie, tips en ideeën ook geschreven en getekend kan worden. Het boek kan ook helpen om met elkaar in gesprek te komen over het naderende afscheid.

Uit ervaring weten, Rebecca en Claudia, de schrijvers van dit wensenboek, dat veel jongeren zelf zolang mogelijk de regie willen houden. Daarbij voelen ouders en jongeren vaak aan dat het praten over de dood ook de ander verdrietig kan maken. Met als gevolg dat zij, uit liefde voor elkaar, dat niet doen. De wet van de dubbele bescherming. En dat terwijl praten juist zo’n opluchting en helpend kan zijn. ‘Hoe zou jij het willen?’ kan gebruikt worden om samen met ouder(s), broers en zussen of zorgverleners in gesprek te gaan over het naderende afscheid door de dood.

“Je maakt me echt niet verdrietig door over de dood te praten, ik ben namelijk al verdrietig! Alleen als we het er niet over hebben, dan maakt me dat wel eenzaam” - Jasper, 16 jaar-

Hoe zou jij het willen? Is een idee van Claudia Geenen. Zij ervaarde als kinderuitvaartondernemer dat ouders en jongeren het moeilijk vinden om ‘het gesprek’ aan te gaan. Samen met Rebecca Dabekaussen, rouwtherapeut is dit wensenboekje voor en door jongeren (vanaf 12 jaar) tot stand gekomen.

Het Dr. C.J. Vaillant Fonds heeft dit initiatief financieel ondersteund.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE