Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Westen van Nederland duurst om begraven te worden

Monuta-onderzoek toont nog steeds grote verschillen in graf- en crematiekosten

woensdag 19 juni 2024

Ruim twee derde van de Nederlanders kiest tegenwoordig voor cremeren. De redenen zijn divers, maar er is weinig kennis bij Nederlanders over de financiële consequenties van de keuze voor (de locatie van) begraven of cremeren. Gemiddeld betalen we in Nederland €3.708 (2023: €3.519) voor een eenpersoons particulier graf op een begraafplaats. Op een natuurbegraafplaats kost dat gemiddeld €4.992 (2023: 4.896). Voor een crematie met gebruik van de aula betalen we in ons land gemiddeld €1.646 (2022: €1.575).

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het jaarlijkse onderzoek van Monuta naar graf- en crematiekosten onder 1.419 begraafplaatsen en 116 crematoria. In de grafkostenmeter van Monuta zijn lokale prijzen gemakkelijk te vinden.

Prijs wordt lokaal bepaald

Gemeenten, begraafplaatsen en crematoria bepalen de kosten ieder voor zichzelf. Ook bepalen zij de duur van de grafrechten, begraafkosten, kosten voor het grafonderhoud en de jaarlijkse indexering van de prijzen. Per locatie verschilt het welke service is inbegrepen bij die prijs. Dat maakt vergelijken voor de consument moeilijk, en daarom juist goed om nu al eens te doen. Fraai licht toe: “Het is heel belangrijk om bij leven al iets meer te weten van al de verschillende services die worden geboden. Onze lokale Monuta uitvaartverzorgers kunnen daar bij het vormgeven van een afscheid natuurlijk meer over vertellen. Maar handiger is om er al eens naar te kijken als je nog vol in het leven staat. We helpen daar graag nu al bij.”

Wirwar aan prijzen en lokale verschillen

De eerste stap is nog altijd kiezen voor begraven of cremeren. De prijzen daarvoor verschillen per locatie. Gemiddeld is men in Zuid- en Noord-Holland bijvoorbeeld het duurst uit voor een graf. Daar kost het respectievelijk €4.665 (2023: €4.503) en €4.634 (2023: €4.170). Cremeren is daar minder duur dan in andere delen van ons land. Daarvoor betaal je juist in het oosten en het noorden van Nederland het meest. Overijssel staat bovenaan. Daar kost een crematie gemiddeld €1.880 (2023: €1.829). Die provincie is een middenmoter qua gemiddelde grafkosten. Al jaren is de gemeentelijke begraafplaats aan de Bookholtlaan in het Twentse Losser de goedkoopste van ons land. Daar kost een graf met een looptijd van 20 jaar €861 (2023: €827).

In de top 10 van duurste gemeentes voor een graf staan dit jaar drie nieuwe gemeentes: Rijssen-Holten, Haarlemmermeer en Zwartewaterland. Gemiddeld betalen we in Nederland €3.708 euro voor een gemeentelijk particulier graf (2023: €3.519). De duurste begraafplaats is de gemeentelijke begraafplaats Esserveld in Groningen. Op deze monumentale begraafplaats betaal je €8.895 voor een graf met een looptijd van 30 jaar (2023: €8.205). In de grafkostenmeter van Monuta zijn lokale prijzen gemakkelijk te vinden.

Over het graf- en crematiekostenonderzoek 2024

Monuta heeft de grafkosten van 1.419 gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen in Nederland onderzocht. Daarbij zijn de kosten voor grafrechten en begraafkosten in kaart gebracht. De grafrechten, onderhouds- en begraafkosten samen bepalen de totale kosten voor de aanschaf van een graf. Daarnaast zijn van 116 crematoria in Nederland de kosten van een stille crematie met en zonder gebruik van de aula in kaart gebracht. Al deze kosten zijn op woonplaats te vinden in de online graf- en crematiekostenmeter en voor iedereen toegankelijk.

De bedragen voor grafrechten en begraafkosten op een gemeentelijke of bijzondere begraafplaats zijn voor minimaal 20 jaar voor een particulier eenpersoonsgraf. Het is afhankelijk per begraafplaats of onderhoudskosten, kosten voor het plaatsen van een grafmonument en administratiekosten hier onderdeel van zijn. De bedragen voor crematie zijn met gebruik van aula (minimum aantal minuten aula). In sommige gevallen valt de asbestemming in de prijs of is begeleiding van nabestaanden bij de crematie inbegrepen. Ook het tijdstip en de lengte van het gebruik van de aula kan verschillen per crematorium.

Beeldmateriaal: © Monuta

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder