nieuws

Facultatieve
Sponsors

Weekend van de Begraafplaats 2020

Begraafplaatsen: vol liefde

28 januari 2020


Op 5, 6 en 7 juni wordt het Weekend van de Begraafplaats gehouden. Het thema dit jaar is: Begraafplaatsen: vol liefde.

Tijdens het Weekend organiseren begraafplaatsen tal van activiteiten. Begraafplaatsbeheerders en vrijwilligers staan tijdens Open Dagen klaar om bezoekers te vertellen over de mogelijkheden voor begraven of asbestemming. Daarnaast organiseren zij rondleidingen, lezingen, uitvaartmarkten en tentoonstellingen.


Foto Mary Kuiper - Begraafplaats Orthen, ’s-Hertogenbosch.

Bezoekers van een begraafplaats omschrijven de begraafplaats als een plek vol liefde. Een plaats waar zij hun overleden dierbaren vol liefde herdenken. Liefde is dan ook volop te vinden op begraafplaatsen, zoals bijvoorbeeld op de teksten op grafstenen en bij urnen. Die verhalen over liefde tussen geliefden, vrienden, collega’s, ouders en kinderen.

De begraafplaats is de plek waar mensen hun liefde voor hun dierbaren kenbaar en voelbaar maken, en nog lange tijd kunnen beleven. Een begraafplaats is daarmee voor vele mensen een baken van troost, respect en eerbied. Dat een begraafplaats een omgeving ‘vol liefde’ biedt, vindt men ook terug in de zorg en aandacht van de mensen die op de begraafplaats werken.

Beheerders en vrijwilligers dragen zorg voor de nabestaanden die ze ontmoeten, voor de degenen die een graf komen uitzoeken of op zoek zijn naar een plek waar ze de as van een dierbare kunnen bijzetten. Daarnaast zorgen zij dag-in-dag-uit voor het onderhoud van de begraafplaats. De begraafplaats, tot slot, is ook vol liefde voor de natuur. In veel verstedelijkte gebieden is de begraafplaats een belangrijke (en schaarse) groene plek. Het is één van de weinige plekken in een stad, waar nog ruimte is voor stilte en herdenken.


Het Weekend van de Begraafplaats wordt georganiseerd door de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB), de Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsen (BVOB) en stichting Terebinth.


Aanvullende informatie over het Weekend van de begraafplaats is te vinden op de website: www.weekendvandebegraafplaats.nl. ‘Het Weekend’ is ook zichtbaar via social media: www.facebook.com/weekendvandebegraafplaats en
https://twitter.com/weekvdb

Reageer op dit artikel

Reacties:


29 januari 2020 om 15:49

Bartho Hendriksen / LOB

Op de hoogte blijven van de activiteiten rond het Weekend van de Begraafplaats? Schrijf je in voor de Nieuwsbrief. Stuur een mail naar lob@begraafplaats.nl o.v.v. Nieuwsbrief.


Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE