nieuws

Facultatieve
Sponsors

Week van de Begraafplaats 2016 (28 mei – 5 juni 2016). Verborgen tuinen van Nederland

Ontdek de flora en fauna op begraafplaatsen

24 mei 2016

Groen op begraafplaatsen

Van zaterdag 28 mei tot en met zondag 5 juni wordt voor de derde maal de Week van de Begraafplaats georganiseerd. Meer dan 75 begraafplaatsen, verspreid over heel Nederland, nemen deel aan dit publieksevenement. De beheerders van de begraafplaatsen nodigen bezoekers uit om deel te nemen aan één of meer van de ca. tweehonderd georganiseerde evenementen rond het thema ‘Vergeten tuinen van Nederland’.

Groen op begraafplaatsen

Het groen op de begraafplaatsen is vaak zeer divers: van een kerkhof met een eenvoudige groenvoorziening tot een fraai aangelegd park ontworpen door een bekende tuinarchitect. Maar of een begraafplaats nu groot of klein is, een lange historie kent of recent is aangelegd, in een stad of in een dorp ligt: elke begraafplaats vormt een tuin waarin oude bomen, bijzondere planten, (korst)mossen, kleine zoogdieren en vogels ongestoord kunnen gedijen.

Openingsactiviteiten

Een van de openingsactiviteiten vindt plaats op zaterdag 28 mei om 13.30 uur op begraafplaats Nieuw Bergklooster in Zwolle. Tuinarchitect Harry Pierik neemt de bezoekers mee op een rondwandeling over de begraafplaats en licht zijn ontwerp van de fleurige ‘zonneborder’ toe. Aansluitend is er een wandeling over (Oud) Bergklooster die wordt afgesloten met de vertoning van een documentaire over deze begraafplaats. Daarnaast vinden er op de eerste dag van de Week op 22 andere begraafplaatsen openingsactiviteiten plaats.

Vroege Vogels

Het natuurprogramma Vroege Vogels (NPORadio1, elke zondag 7-10 uur) besteedt in de uitzending van zondag 29 mei uitgebreid aandacht aan de Week van de Begraafplaats.

Bijzondere activiteiten

Enkele voorbeelden van bijzondere activiteiten gedurende de Week van de Begraafplaats zijn:
Zondag 29 mei organiseert Sint Barbara een rondwandeling over deze prachtige lommerrijke plek aan de rand van Utrecht. Op donderdag 2 juni is er een avondwandeling over begraafplaats Heiderust in Rheden. Op zaterdag 4 juni is er een Open Dag in de ‘verborgen tuin van Dubbeldam’. Op de slotdag 5 juni wandelt ecoloog Martijn van de Loo over De Utrecht in Esbeek (Hilvarenbeek) op zoek naar planten en dieren op deze natuurbegraafplaats.

Naast deze rondleidingen en wandelingen organiseren begraafplaatsen lezingen, concerten, herdenkingsbijeenkomsten etc. Een volledig overzicht van alle activiteiten staat op de website van de Week van de Begraafplaats, www.weekvandebegraafplaats.nl.

Graag tot ziens tijdens de Week van de Begraafplaats.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >