nieuws

Facultatieve
Sponsors

Wat zou jij doen?

Kinderen tijdens Open Dag Moscowa te Arnhem

12 mei 2009

Kido en Pola zijn elkaars beste vriendjes. Kido is een jongetje van 7 jaar en Pola is een klein pandabeertje.
Op een dag krijgt Pola een ongeluk in de dierentuin en sterft. Kido moet het afscheid gaan voorbereiden, maar wat moet hij allemaal beslissen en moet Pola begraven of gecremeerd worden?

Wat zou jij doen?

Kinderen en de dood : Wat zou jij doen?

Op 17 mei 2009 vindt er een open dag plaats op begraafplaats & crematorium Moscowa te Arnhem. Wij van Stichting Iriza zijn gevraagd ook dit jaar het kinderprogramma te organiseren en uiteraard zijn wij direct met de voorbereidingen begonnen.
Allereerst hebben we de naam veranderd, het wordt geen kinderprogramma, maar een familieprogramma, waarin de kinderen de hoofdrol spelen.

Het wordt bijzonder, uniek en informatief. Wat gaan we doen?

Om 11.30 uur en om 14.00 uur start het familieprogramma. Allereerst vertellen we dat Pola is overleden. Pola is een pandabeertje in de dierentuin. Pola heeft een ongeluk gekregen en is daardoor gestorven. Maar wat nu? Wat moeten we doen?
We moeten een afscheid organiseren voor Pola, maar wat moet je dan precies allemaal doen en waar moet je aan denken en de belangrijkste vraag: gaan we hem begraven of gaan we hem cremeren?

Er moet natuurlijk een kistje komen voor Pola, die we mooi kunnen versieren. We gaan afscheid van Pola nemen met liedjes en kaarsjes en samen met de opa’s en oma’s en de papa’s en mama’s moeten de kinderen de beslissing nemen of ze Pola willen gaan begraven of willen gaan cremeren. Dát gaan we dan ook gezamenlijk uitvoeren.
Deze dag zijn ook zeker de opa’s en oma’s ons aandachtspunt, want hebben zij al een bewuste keuze gemaakt voor begraven of cremeren en hoe open zijn zij daarin naar hun kinderen en kleinkinderen?

Alles wordt op een integere en mooie manier begeleid en uitgelegd en we verwachten dat het totale familieprogramma een uur tot vijf kwartier zal duren.

Tevens wordt tijdens deze open dag de nieuwe cd van Stichting Iriza gepresenteerd: Afscheid… en dan? Op deze cd staat o.a. het verhaal over Pola en de daarbij behorende liedjes; Pola wordt begraven en Pola wordt gecremeerd. Maar op de cd staan heel veel meer liedjes en verhaaltjes over de dood en over afscheid nemen, waaronder het verhaal van Jip gaat naar de hemel. Een kuikentje dat in zijn ei zit, het ei rolt per ongeluk van de heuvel af. Jip wordt draaierig en zweverig en ineens als hij zijn oogjes open doet is hij op de regenboog (gerelateerd aan kindjes die voor de geboorte sterven). Ook is er het verhaaltje van Glim, het vuurvliegkeversterretje dat sterft omdat de zon jaloers op hem is (gerelateerd aan een niet-natuurlijke dood). Dan hebben we nog het liedje Lichtjes van voorbij, zoals de sterren genoemd kunnen worden. En nog veel meer.

De open dag is op 17 mei 2009 van 10.30 uur tot 17.00 uur op Begraafplaats & Crematorium Moscowa, Waterbergseweg 18 te Arnhem. www.moscowa.nl . Contactpersoon Andre Kruimer 026-4456347.

Informatie over de stichting vindt u op www.iriza.nl . Contactpersoon ondergetekende.

Met vriendelijke groet,
Stichting Iriza
Yvonne van Leeuwen iriza@planet.nl / info@iriza.nl
(voor contact over interviews etc.)

Kijk voor de meest uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Arnhem op www.uitvaart-arnhem.nl.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE