nieuws

Facultatieve
Sponsors

Wandelroute vertelt over unieke historie van Westerveld

20 september 2013


In het monumentale gedenkpark van Westerveld (Duin en Kruidbergerweg in Driehuis) is vandaag de bijzondere wandelroute ‘Ontdek Westerveld’ geopend. Het eerste informatiebord werd onthuld door burgemeester Franc Weerwind van de gemeente Velsen en Lidija Pliberŝek, president van de Association of Significant Cemeteries (ASCE). De wandelroute, die speciaal ter gelegenheid van 125 jaar begraafplaats en 100 jaar crematorium Westerveld samengesteld is, leidt bezoekers door het park en vertelt als het ware over de boeiende historie van Westerveld.

Openluchtmuseum van natuur, kunst en architectuur
De wandelroute voert langs tal van informatieborden door het gedenkpark. Zo is onder meer te lezen over de oprichting in 1888, de aanleg van het landgoed door de bekende landschapsarchitect Louis Paul Zocher, de bouw van het eerste crematorium in 1913, de rouwtrein die reed tussen Amsterdam en Driehuis, de bijzondere architectuur en Westerveld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is er aandacht voor bijzondere monumenten van onder andere Multatuli, Anthony Fokker, Aletta Jacobs en Pim Fortuyn.

Association of Significant Cemeteries in Europe

De ASCE, die haar jaarlijkse congres deze week in ons land houdt ter gelegenheid van het 125/100-jarig jubileum van Westerveld, is opgericht om een Europees netwerk te creëren van bijzondere begraafplaatsen. Volgens de ASCE zijn begraafplaatsen belangrijk als cultureel erfgoed. Westerveld mocht in 2010 als eerste begraafplaats in Nederland toetreden tot de ASCE en werd daardoor ook internationaal erkend als gedenkpark met grote cultuurhistorische waarde. Lid van deze prestigieuze internationale organisatie van bijzondere begraafplaatsen zijn onder meer Père-Lachaise in Parijs, Montjuic in Barcelona en Cimitero del Verano in Rome. Inmiddels is in Nederland ook de monumentale begraafplaats Moscowa uit Arnhem lid.

Eerste crematorium van Nederland

Begraafplaats & Crematorium Westerveld - een rijksmonument - maakt deel uit van ’de Facultatieve Groep’. De kernactiviteiten van 'de Facultatieve Groep' (sinds 1874) zijn dienstverlening en techniek. Met activiteiten over de hele wereld en eigen vestigingen in tien landen is de Groep op tal van terreinen actief. Sinds 1913 exploiteert de Groep diverse crematoria en begraafplaatsen. Het motto van de Groep is ‘Eenheid in verscheidenheid’. Optimale sámenwerking met onze opdrachtgevers en als pártners streven naar de hoogste kwaliteit. Dát is waar 'de Facultatieve Groep' voor staat!

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE