nieuws

Facultatieve
Sponsors

VVD: ‘Nieuwbouw crematorium Noord bron van de bezuinigingen’

21 oktober 2010


De fractie van de VVD in het Amsterdamse stadsdeel Noord zegt dat de bouw van het nieuwe crematorium de bron is van de bezuinigingen. Het stadsdeel moet in 2011 elf miljoen euro bezuinigen en (mede) in dat kader passen de nieuwbouwplannen (totaal ruim 9 mln) niet. Daarnaast vindt de fractie dat de realisatie overgelaten moet worden aan een marktpartij.

Fractiesecretaris (VVD stadsdeel Noord) Manfred Harlaar laat aan Uitvaart.Com weten dat zijn partij niet per definitie tegen de komst van een crematorium is. Maar voorwaarde is wel dat een commerciële partij het crematorium gaat realiseren. Harlaar ziet in PC Hooft een mogelijke kandidaat omdat deze uitvaartorganisatie huurder zou worden van het nieuw te bouwen uitvaartcentrum op de Noorderbegraafplaats.

Eind dit jaar neemt het stadsdeel een definitief besluit over het crematorium. In de huidige plannen maakt deze onderdeel uit van de bebouwing van de Noorderbegraafplaats. Daar wordt onder andere een uitvaartcentrum met aula gebouwd. Het crematorium zou een deel van de kosten moeten compenseren, maar volgens de VVD blijft er ook met crematorium een verlies ontstaan. Dit verlies zou door het crematorium enkel worden beperkt, in totaal zou zo 240.000 euro per jaar worden ingelopen op de gemaakte kosten waardoor het stadsdeel “slechts” 60.000 euro de boot in zal gaan.

De bebouwing van de Noorderbegraafplaats gaat ruim negen miljoen euro kosten, 1,1 miljoen daarvan is voor de bouw van het crematorium. De VVD zegt wel voorstander te zijn van de komst van het uitvaartcentrum en de aula. Doordat er in de omgeving al voldoende faciliteiten zijn voor cremeren en door de komst van nieuwe centra elders wordt de kans op levensvatbaarheid van het crematorium in Noord mogelijk nog kleiner. Daarnaast vindt Harlaar dat het niet zo kan zijn dat de gemeente de concurrentie aan gaat met de eigen gemeente. Hij doelt daarmee op het crematorium in Oost dat ook van de gemeente is. Dit crematorium heeft het volgens hem nu al moeilijk om het hoofd boven water te houden. Wanneer er in Noord ook nog een crematorium komt zou ook Oost verliesgevend worden. Daarmee zou de gemeente in dat geval twee crematoria hebben die verliesgevend zijn, aldus Harlaar.

De VVD vindt verder dat de gemeente te positief rekent. In de gister openbaargemaakte cijfers zou het crematorium over vier jaar minder moeten kosten dan de bouw van het complex zonder crematorium. Om dat te halen moeten er volgens de VVD 225 crematies per jaar plaatsvinden die dan per keer 1.722 euro moeten kosten. De partij denkt dat aantal niet gehaald zal worden.

De gemeenteraad van Amsterdam zette eind september het licht op groen voor het bouwen in de natuur op de Noorderbegraafplaats. Nu is het stadsdeel aan zet om een besluit te nemen over de financiering van de plannen. Coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en SP zijn voorstander, de VVD (grootste oppositiepartij in het stadsdeel) is tegen het huidige voorstel. De partij hoopt dat een commerciële partij zich zal melden om het crematorium zelf te realiseren.

Op de website van de VVD stadsdeel Noord heeft de partij een artikel geplaatst over haar standpunten in dit project. Daar is ook een pdf bestand te downloaden met daarin de cijfers.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE