nieuws

Facultatieve
Sponsors

Vraag naar thanatopraxie blijft stijgen

22 november 2011


Het aantal lichte balsemingen (thanatopraxie) in Nederland blijft flink stijgen. Thanatopraxie is pas sinds januari 2010 toegestaan en mag alleen door thanatopracteurs worden uitgevoerd. DELA voert 80 procent van alle balsemingen in Nederland uit. De coöperatie laat weten dat het sinds begin dit jaar 1000 lichte balsemingen verzorgd heeft.

Een jaar geleden voorspelde DELA reeds dat lichte balseming een trend zou worden. Martin Kersbergen van DELA: ‘Ik verwacht dat we aan het eind van dit jaar de behandeling zo’n 1.200 keer hebben uitgevoerd. Steeds meer mensen raken bekend met de methode en de voordelen ervan.’ Bij lichte balseming zorgt een vloeistof er voor dat een lichaam circa tien dagen zonder koeling mooi blijft en er natuurlijk uit blijft zien. ‘Dit maakt het afscheid en de herinneringen aan het afscheid voor nabestaanden persoonlijker en minder confronterend. Het lijkt namelijk alsof hun dierbare ligt te slapen,’ aldus Kersbergen.

Op dit moment helpt DELA regelmatig lokale ondernemers om lichte balseming toe te passen wanneer nabestaanden daar bij een lokale ondernemer om vragen. Kersbergen: ‘Het laat zien dat binnen de branche de wens van nabestaanden centraal staat en ondernemers elkaar opzoeken om die wens zo goed mogelijk uit te voeren. We proberen dan altijd te helpen. In 2012 verwachten we dat het aantal lichte balsemingen stijgt. Kersbergen: ‘De ervaringen zijn zeer positief en dat wordt doorverteld. Veel verzoeken ontstaan dan ook dankzij aanbevelingen. Wat meespeelt is dat de behandeling nauwelijks duurder is dan het koelen van een lichaam.’

Kijk hieronder naar een film over thanatopraxie die Uitvaart.com maakte in samenwerking met Vredehof uitvaartverzorging.In de film legt Pedro Swier van Vredehof uit dat thanatopraxie sinds januari 2010 is toegestaan in Nederland. Hij vertelt ook hoe lang het ontbindingsproces wordt vertraagd met deze behandeling. Stefan Floors, thanatopracteur van Vredehof laat u stap voor stap zien hoe de behandeling in zijn werk gaat.

De film is onderdeel van een serie films op Uitvaart.nl waarin de kijker op een heel praktische manier antwoord krijgt op vragen die worden gesteld in de vragenrubriek op Uitvaart.nl. Hieronder vindt u links naar een aantal films uit deze serie:

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >