nieuws

Facultatieve
Sponsors

Voorzitters SKU en BGNU komen op voor uitvaartbranche

25 april 2018

Voorzitter van Stichting Keurmerk Uitvaarzorg, Matthijs de Gee, en voorzitter van Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU), Paul Koeslag, hebben middels een ingezonden brief gereageerd op het onderzoek ‘Uitvaartbranche vaak schimmig over kosten’. Dit onderzoek is 24 april jl. door de Consumentenbond gepubliceerd en is in artikelvorm verschenen in verschillende media. In deze artikelen wordt een negatief beeld van de uitvaartbranche geschetst.

De twee voorzitters wilden graag de uitvaartbranche een stem geven door te reageren middels een ingezonden brief. Deze brief is gestuurd naar de Consumentenbond, de Volkskrant, de Telegraaf en het Algemeen Dagblad.

De reactie van SKU-voorzitter De Gee en BGNU-voorzitter Koeslag leest u hieronder. Het originele artikel leest u op consumentenbond.nl (het gehele onderzoek is alleen toegankelijk voor leden).

Reactie van SKU-voorzitter De Gee en BGNU-voorzitter Koeslag

Reactie

Geachte redactie,

In uw artikel op uw website van 24 april bericht u over een onderzoek van de Consumentenbond. Daarin wordt gesteld dat de uitvaartbranche vaak schimmig is over kosten. Dit beeld doet de vele ondernemers in de uitvaartzorg geen recht. Verreweg de meeste nabestaanden weten gelukkig wel vooraf wat de uitvaart gaat kosten.

Nabestaanden maken in een korte periode veel keuzes, zodat de uitvaart kan voldoen aan hun wensen. Geen auto maar een rouwcaravan, geen koffie met cake maar een borrel met zoute haring. Het Keurmerk Uitvaartzorg ondersteunt het pleidooi voor transparantie, door vooraf besproken kostenbegrotingen verplicht te stellen. Zo kan de uitvaartverzorger nabestaanden helpen om keuzes te maken die passen bij hun wensen en het budget.

Ongeveer 60% van alle uitvaarten in Nederland (zo’n 90.000 per jaar) wordt uitgevoerd door een onderneming die is aangesloten bij het Keurmerk Uitvaartzorg. Bij branchevereniging BGNU zijn alleen ondernemingen welkom die het Keurmerk Uitvaartzorg voeren. Deze ondernemingen voldoen aan strenge eisen. Zij moeten binnen 24 uur na het inventariseren van de wensen voor de uitvaart een transparante kostenbegroting afgeven. Ook moet de nota overeen komen met de vooraf gemaakte kostenbegroting. Zo komen nabestaanden naderhand niet voor nare verrassingen te staan. Alle eisen die het Keurmerk stelt, worden periodiek getoetst door een onafhankelijke certificeringsinstantie.

We betreuren de gevallen waarin nabestaanden vooraf de kosten niet wisten. We zien dat er nog verbeteringen mogelijk zijn in de branche en daar werken we hard aan, maar laten we ook trots zijn op alle uitvaartverzorgers die het al goed doen.

Matthijs de Gee
Voorzitter Stichting Keurmerk Uitvaartzorg
en
Paul Koeslag
Voorzitter Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel