nieuws

Facultatieve
Sponsors

Voorlichting over cremeren en begraven belangrijk voor bewuste keuze

Koninklijke Facultatieve ontwikkelt brochure en website

4 december 2008


Vanuit de gedachte dat iedereen een bewúste keuze moet kunnen maken tussen cremeren en begraven ontwikkelde de Koninklijke Facultatieve (opgericht in 1874) een speciaal boekje en website: Cremeren of Begraven?

“Voor sommige mensen is het helder hoe hun uitvaart er uitziet,“ zegt de heer W.H.J.M. Hillebrandt, voorzitter van de Koninklijke Facultatieve. “Zij hebben hun keuze gemaakt. Voor de meeste nabestaanden is dat heel prettig, omdat zij die beslissing dan niet meer hoeven te nemen. Helaas geldt dat bij lange na niet voor iedereen en wordt de moeilijke keuze voor begraven of cremeren aan de nabestaanden overgelaten. Bij veel mensen is hierover echter niet voldoende kennis aanwezig. Voorlichting is dan ook van groot belang. Alleen dán is iemand immers in staat een bewúste keuze te maken.”

Bewuste keuze
Hillebrandt: “De keuze tussen begraven of cremeren is een van de belangrijkste beslissingen rond de uitvaart. Daarom is het goed daar wel tijdig over na te denken. Een overlijden brengt al zoveel emoties met zich mee, dat het vaak moeilijk is om op zo’n moment een weloverwogen keuze te maken. Het risico van teleurstelling achteraf wordt aanzienlijk verkleind als iemand vóór de keuze volledig op de hoogte is van mogelijkheden en consequenties van begraven en cremeren. En op dat gebied spelen de brochure en de website een cruciale rol.”
Het boekje gaat in op nagenoeg alle mogelijkheden. Elk detail komt aan bod. Niet alleen wordt bijvoorbeeld antwoord gegeven op de vraag wat voor soort graven er zijn, maar uiteraard wordt ook uitvoerig ingegaan op de verschillende mogelijkheden van gedenken en asbestemmingen. Het boekje wordt verspreid via onder andere uitvaartondernemers, maar ook door begeleiders van een uitvaart zoals pastores, dominees en humanistische raadslieden. Uiteraard is het ook verkrijgbaar via het secretariaat van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie: 070 – 351 88 00 of info@kon-ver-facultatieve.org. Het adres van de website is www.cremerenofbegraven.org

Actief sinds 1874
De Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie (circa 100.000 leden) werd in 1874 opgericht met als doel de keuze voor crematie in Nederland mogelijk te maken. Hiertoe liet zij onder meer het eerste crematorium in Nederland bouwen (Crematorium Westerveld, 1913). Om zich volledig op ideële activiteiten te kunnen concentreren werden in 1990 de zakelijke activiteiten van de Vereniging ondergebracht in een vennootschap ('de Facultatieve Groep'). De Vereniging blijft zich echter voortdurend inzetten voor het bevorderen van een bewúste keuze door iedereen tussen cremeren en begraven.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE