nieuws

Facultatieve
Sponsors

Voor ik het vergeet

30 oktober 2008

Wat vinden we als maatschappij van een zelfgekozen levenseinde bij dementie?
Kunnen we die keuze respecteren? Wat betekent zo'n beslissing voor de naaste familie? Wat zou de rol van artsen kunnen zijn en welke ruimte biedt de Nederlandse wet daarvoor? Naar aanleiding van NCRV Dokument 'Voor ik het vergeet' over een man die uit het leven stapt voordat hij diep dement wordt, een debat in De Rode Hoed met o.a. Dick Swaab en Stella Braam.

Datum: 11 november 2008
Aanvang: 20.00 uur
Gespreksleider: Lex Bohlmeijer (NCRV)
Toegang: 8,- euro in de voorverkoop via www.rodehoed.nl / 9,- euro aan de deur

Levensbeëindiging onder 'eigen regie' of - op verzoek - met behulp van een arts lijkt in Nederland bij dementie nauwelijks geaccepteerd. De huidige Euthanasiewet uit 2002 biedt daarvoor wél ruimte, maar artsen komen bij dementie zelden aan een verzoek tot hulp bij zelfdoding tegemoet. Omdat dat onder de huidige wet nog steeds strafbaar is (behalve voor een arts die handelt conform de Euthanasiewet), staan demente mensen met een doodswens er alleen voor.

Programma
Debat met o.a.: Dick Swaab (hoogleraar neurobiologie), Stella Braam (onderzoeksjournaliste en schrijfster), Bert Keizer (verpleeghuisarts en filosoof), Esther Pans (jurist), Chris Gastmans (hoogleraar medische ethiek), Chantal Gill'ard (Tweede Kamerlid PvdA, o.v.), Tjomme de Graas (verpleeghuisarts en SCENarts, Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland), Sytske van der Meer (huisarts), Astrid Vellinga (psychiater), Petra de Jong (directeur NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde), Ton Vink (filosoof en counselor Stichting De Einder) en Rein Zunderdorp (voorzitter Humanistisch Verbond).

Het programma wordt georganiseerd door De Rode Hoed, NCRV, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, Humanistisch Verbond en stichting De Einder.

De documentaire Voor ik het vergeet van Nan Rosens wordt uitgezonden in NCRV Dokument op maandag 10 november om 22.50 uur op Nederland 2.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE