nieuws

Facultatieve
Sponsors

Vlindernaam, een gemeenschappelijk herdenkingsmonument.

Wie een naam heeft, bestaat. Wiens naam nooit meer genoemd wordt, verdwijnt.

29 mei 2007

Vlindernaam is een centrale gedenkplek bij een strooiveld van een crematorium. Een gedenkplek met name bedoeld voor ongeborenen of kinderen die zeer kort geleefd hebben.

Vlindernaam
”Wie een naam heeft, bestaat. Wiens naam nooit meer genoemd wordt, verdwijnt.”
Hans Leutscher, 2007

Wat is ‘Vlindernaam’ en hoe werkt het?
‘Vlindernaam’ is een centrale gedenkplek bij een strooiveld van een crematorium. Een gedenkplek met name bedoeld voor ongeborenen of kinderen die zeer kort geleefd hebben. Een volledig grafmonument is voor de nabestaanden vaak teveel, maar naamloos verstrooien doet geen recht aan het verdriet. 'Vlindernaam' vult die leemte op.

De basis van het concept wordt gevormd door een boom van metaal. Aan de takken van deze boom worden metalen vlinders bevestigd, als symbool voor de ziel. Ter herinnering worden de vleugels van de vlinders voorzien van een naam en eventueel een datum. Hierdoor wordt dit herdenkingsmonument als het ware een geschreven geschiedenis.

De website www.vlindernaam.nl en een online forum maken onderdeel uit van het project. Hier worden bestellingen van vlinders door een medewerker van het crematorium gedaan. En iedereen die een kind verloren heeft kan er (anoniem) over dat verdriet schrijven. Bovendien kunnen ouders via een forum met elkaar in contact komen en ervaringen uitwisselen.

Specificaties van de boom
Materiaal: Onderhoudsvrij weerbestendig roestvast staal (soort 316)
Afmetingen: Onderste takhoogte minimaal 250 cm, totale hoogte ongeveer 450 à 500cm.
Constructie: De boom is strijkbaar; door middel van een onzichtbaar scharnier kan de gehele boom worden gekanteld. De vlinders kunnen zo door de nabestaanden zelf aan de boom worden vastgemaakt. Er zijn ongeveer 50 à 55 bevestigingsplekken per boom.
Prijs: Nu nog niet bekend.
Levering: Vanaf september 2007.

Hoe kunnen nabestaanden een vlinder bestellen?
Vlinders worden besteld bij ieder crematorium dat gebruik maakt dit project. De levertijd is minimaal één, maximaal twee maanden. Er wordt betaald voor de aanschaf van de vlinder en voor de periode waarop de vlinder in de boom bevestigd blijft. De publieksprijs van de vlinder is op landelijk niveau vastgesteld. Maar door verschillende vormen van contract tussen Hans Leutscher en het crematorium is de inkoopsprijs gevarieerd. De grafrechten verschillen uiteraard ook per crematorium.
Wanneer de bestelde vlinder gereed is, worden de nabestaanden door het crematorium op de hoogte gesteld en kan de vlinder op een zelf uitgezochte plek in de boom worden bevestigd. Hierbij is altijd iemand van het crematorium aanwezig. Na afloop van de overeengekomen periode kan de vlinder door de nabestaanden mee naar huis worden genomen.

Méér weten? Kijk dan op onze website www.vlindernaam.nl of bel met Hans Leutscher, Atelier voor Beeldhouwwerken (010) 437 70 74.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE