nieuws

Facultatieve
Sponsors

VIDEO: Restwarmte crematieovens gebruikt voor (stads)verwarming

5 juni 2014


Het gebruik van restwarmte welke vrijkomt tijdens een crematieproces krijgt overal ter wereld steeds meer aandacht. In de industrie is het (om financiële redenen) NOT DONE om energie in de vrije atmosfeer te dumpen. Maar bij crematoria was het tot dusver NOT DONE om deze grote hoeveelheid energie wel te benutten. Nu, met de stijgende brandstofprijzen, het toenemende aantal crematies en de klimaatsverandering, stijgt de vraag om juist wel deze grote hoeveelheid restwarmte toe te passen en te benutten.

Het Nederlandse bedrijf DFW Europe heeft onlangs in Ringsted (Denemarken) een spraakmakend project afgerond, waarbij de warmte van de crematieovens rechtstreeks wordt benut voor stadsverwarming. De techniek die daar is ingezet wordt nu ook toegepast bij nieuwe crematieovens in Nederland, waaronder een nieuw crematorium in Heerhugowaard. Daar zal de vrijgekomen energie worden opgevangen en waar mogelijk toegepast in het gebouw.

DFW Europe bouwt en plaatst crematieovens over de hele wereld. Algemeen directeur Jan Keeman constateert dat het gebruiken van de vrijgekomen restwarmte, veel belangstelling heeft. ‘Wij hebben de afgelopen jaren veel ideeën en noviteiten kunnen aandragen en de nieuwste automatiseringstechnieken kunnen toepassen.’

Lange periode in de geschiedenis van cremeren was het vanuit emotionele beweegredenen niet bespreekbaar om de warmte die vrijkwam van een crematie te gebruiken. De acceptatiegrens is daarin inmiddels behoorlijk bijgesteld, voornamelijk door de positieve voorbeelden vanuit het buitenland. Met name Denemarken loopt hierin voorop. Daar is het sinds jaar en dag een gerespecteerd specialisme om de warmte van crematieovens op te vangen en deze vervolgens te leveren aan scholen, huizen, gebouwen en fabrieken.

Het proces in Denemarken was een initiatief van de Deense overheid en zeven crematoriumeigenaren. In Ringsted is in nauwe samenwerking met DWF Europe een ultramodern crematorium gebouwd waarbinnen het automatiseringsproces uniek is in de hele wereld. De gebruikte techniek en het resultaat in warmteterugwinning trekt wereldwijd de aandacht.

Reageer op dit artikel

Reacties:


11 juni 2014 om 16:04

DJ Smids

Ik kan mij goed voorstellen dat warmteterugwinning bij de crematoria zelf heel goed geaccepteerd wordt. Maar is er al iets bekend hoe het Nederlandse publiek daar over denkt?


9 juni 2014 om 21:02

nicoline zemering

Ook op de Iepenhof in Delft. Het hele gebouw wordt verwarmd via een warmte wisselaar. Echt duurzaam.


6 juni 2014 om 18:56

rosa

Hier in rotterdam wordt dit ook al toegepast. Wij van crematorium hofwijk in rotterdam gebruiken de warmte van de ovens voor het verwarmen van het gebouw.


Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE