nieuws

Facultatieve
Sponsors

Video: Is een natuurbegraafplaats goed voor de natuur?

9 januari 2017

Er worden steeds meer natuurbegraafplaatsen gerealiseerd in Nederland. Naast voorstanders van de deze relatief nieuwe manier van begraven zijn er ook tegenstanders. Zo ook de mensen achter de website Geendodeninhetbos.nl. Om hun bezwaren kracht bij te zetten hebben ze een video gemaakt.

In de video komt Lucas Reijnders, biochemicus en emeritus hoogleraar milieukunde aan het woord. Reijnders vertelt over de schadelijke effecten van natuurbegraven op de natuur.

Reageer op dit artikel

Reacties:


3 maart 2017 om 13:00

A.P.H. Stuyling de Lange

De uitspraken van Reijnders lijken op het eerste gezicht plausibel maar zijn dit – zoals veel halve waarheden – bij nadere beschouwing niet.

In 2009 bracht onderzoeksbureau Alterra de effecten van natuurbegraven in kaart. Alterra gebruikte hiervoor onderzoeksgegevens van traditionele begraafplaatsen. In haar rapport concludeert Alterra dat de effecten van het begraven van menselijke resten op het milieu (bodem en grondwater) verwaarloosbaar zijn.

Ook de uitspraak van Reijnders dat natuurbegraven leidt tot overbemesting is gebaseerd op los zand. Bij het delven van een natuurgraf wordt de bovenste grondlaag apart gehouden. Hierdoor is overbemesten uitgesloten. Het verwijderen en terugleggen van de zaadbank stimuleert bovendien dat oude zaden ontkiemen. Hierdoor keren lang verdwenen vegetatiesoorten dikwijls terug!

Er is dus geen enkele reden om u zorgen te maken over schade aan natuur of milieu door overbemesting of chemicaliën. Natuurbegraven geeft de natuur juist een positieve impuls.


10 januari 2017 om 19:50

Wim Koning

Tja, wat is dan nog wel goed voor de natuur, gewoon begraven kan dan al helemaal niet en cremeren gaat ook gepaard met uitstoot, zeg het maar !


Uw reactie op dit artikel