nieuws

Facultatieve
Sponsors

Video: Gemeenten kunnen kinderen dwingen kosten uitvaart te betalen

Beter om zelf goedkope uitvaart te regelen

11 april 2023

Esther Buitenhuis heeft nauwelijks contact gehad met haar vader, maar toen haar vader overleed kreeg ze plotseling een telefoontje van de gemeente dat ze moet opdraaien voor de kosten van de uitvaart. Ook wanneer iemand de erfenis van zijn of haar ouders verwerpt blijft de rekening van de uitvaart in principe voor de kinderen.

Als niemand de uitvaart van een overledene wil regelen moet de gemeente de uitvaart verzorgen. De gemeente mag de kosten van de uitvaart verhalen op de directe nabestaanden. Sommige gemeenten gaan hier coulant mee om wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een heel nare geschiedenis tussen de overledene en de directe nabestaanden. Maar er zijn ook gemeenten die daar geen boodschap aan hebben en die de kosten hoe dan ook verhalen op de directe nabestaanden.

De kosten van een uitvaart die door de gemeente wordt geregeld zijn vaak veel hoger dan wanneer een directe nabestaande de uitvaart zelf regelt. Wie kiest voor de meest sobere uitvaart, bijvoorbeeld een technische crematie, kan veel kosten besparen. Esther Buitenhuis heeft de uitvaart van haar vader zelf geregeld, in een video op de website van Omroep Max (link naar de video) doet ze haar verhaal. Uitvaartondernemer Peter van Schaik, die de uitvaart van haar vader heeft verzorgd, legt in de video uit dat directe nabestaanden altijd verplicht kunnen worden om de uitvaart te betalen.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >