nieuws

Facultatieve
Sponsors

Video: Belangstellenden missen uitvaart door gemeente Castricum

30 april 2015

De gemeente Castricum heeft zich niet van haar beste kant laten zien bij de uitvoering van de uitvaart van een eenzaam overleden inwoner. De buurman, die twintig jaar naast de man woonde, had contact gezocht met de gemeente om te vragen wanneer de man zou worden begraven. Een ambtenaar liet hem daarop weten dat daar niets over gezegd kon worden. Dit zou te maken hebben met de APV en de privacy, dat meldt Dichtbij.nl.

De buurman werd door het gemeentehuis verwezen naar de uitvaartondernemer. Maar die kon geen mededelingen doen omdat dat doorgaans overgelaten moet worden aan de opdrachtgever van de uitvaart. Die opdrachtgever was de gemeente omdat er niemand was die de uitvaart van de overleden man kon of wilde regelen. In dat geval is de gemeente verplicht om de uitvaart te regelen, dit is zo vastgesteld in de Wet op de Lijkbezorging.

Sommige gemeentes doen er alles aan om een eenzaam overledenen burger een respectvol en waardig afscheid te geven. Doorgaans is het uiteraard geen enkel probleem voor belangstellenden om de uitvaart bij te wonen. Omdat deze uitvaarten worden betaald met gemeenschapsgeld gaat het meestal om sobere uitvaarten.

De buurman hoorde later dat ook drie andere belangstellenden tevergeefs pogingen hebben ondernomen om aanwezig te kunnen zijn bij de uitvaart. Pas na de begrafenis werd de belangstellenden aangegeven wanneer de uitvaart was, dat bleek eerder die morgen te zijn geweest.

Excuus
Een woordvoerder van de gemeente laat aan Dichtbij.nl weten dat er kennelijk iets is misgegaan in de communicatie. Ze geeft aan dat de gemeente in dit soort situaties zorgt voor een technische uitvaart. Dat zijn uitvaarten zonder plechtigheden en condoleances. De woordvoerder benadrukt dat deze mensen respectvol worden begraven en dat daar medewerkers van de gemeente bij aanwezig zijn. De gemeente verstuurt voor deze uitvaarten geen uitnodigingen en plaatst ook geen rouwadvertenties. Bij deze uitvaarten mogen belangstellenden gewoon aanwezig zijn, maar dit keer is er volgens de gemeente mogelijk iets niet goed gegaan in de communicatie. Daardoor konden de weinige echte belangstellenden voor deze overleden man niet aanwezig zijn bij de uitvaart.

In de film hieronder legt mr. Willem van der Putten uit hoe het juridisch zit met de aanwezigheid van belangstellenden bij een uitvaart op kosten van de gemeente.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >