nieuws

Facultatieve
Sponsors

Verschenen: Het regent in mijn toekomst . Over het verdriet van grootouders na het overlijden van hun kleinkind.

21 juli 2010

Een Egyptisch spreekwoord zegt: ‘Dierbaarder dan onze kinderen zijn de kinderen van onze kinderen.’ Zo ervaren ook veel Nederlandse opa’s en oma’s hun grootouderschap. Het is het toetje op hun leven en de ultieme verjongingskuur.

Wanneer een kind overlijdt of dood ter wereld komt na een zwangerschap is het verdriet onvoorstelbaar groot. Voor de ouders is het verlies van een kind het meest ingrijpende dat hen kan overkomen. Grootouders lijden een dubbel verdriet: het verlies van het kleinkind dat henzelf zo’n vreugde schonk en de pijn om hun eigen kind dat dit moet doormaken. Om hun kind bij te staan, zetten ze hun eigen rouw opzij.

In haar huidige werk als rouwdeskundige (en in de afgelopen 8 jaar als uitvaartondernemer) kwam Maria de Greef zo veelvuldig in aanraking met grootouders die hun rouw bijna onzichtbaar doormaakten, dat zij besloot dit boek te maken.

Zij interviewde opa’s en oma’s die een kleinkind verloren. Het levert een boek vol herkenning op voor een ieder die dit verlies overkwam. De verhalen bieden inzicht in het moeilijke proces van machteloos en het met lege handen staan, maar laten ook delen in de warmte en troost die er in gezinnen kan zijn. Daarnaast is het vakliteratuur die tot nu toe gemist werd, voor mensen in beroepen rondom rouw, kinderen of ouderen. Voor uitvaartleiders een must have dat inzicht geeft in de emoties die kunnen spelen rond het overlijden van een kind. U kunt ook lezingen aanvragen over dit onderwerp! Met een voorwoord van Marinus van den Berg.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE